Error 451: nova cenzura interneta

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

2012. svjedočili smo raznim protestima diljem Europe usmjerenim protiv ACTA-e (Trgovinskog sporazuma protiv krivotvorenja), međunarodnog ugovora potpisanog u svrhu uspostavljanja standarda za zaštitu prava intelektualnog vlasništva koji je trebao poslužiti kao oruđe u borbi protiv piratstva i kršenja autorskih prava. Živo se sjećamo i SOPA-e (Stop Online Piracy Act) te PIPA-e (PROTECT IP Act), kontroverznih zakonskih akata kojima se (neuspješno) pokušalo cenzurirati Internet, ponovno pod krinkom zaštite.

Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, odnosno CISPA, bila je još jedna kratica zakona prema kojem bi pružatelji internetskih usluga i razne tvrtke trebali vladinim agencijama dostavljati sve zatražene podatke o korisnicima čim ove to zatraže. Naravno, ponovno je bila riječ o zakonu maskiranom u „borbu protiv terorizma“.

Nakon velike galame, protesta i pobuna, činilo se da je javnost uspjela u svojoj borbi za slobodu interneta i zavladalo je (medijsko) zatišje. No sudovi, pod utjecajem raznih lobista, ne miruju i donose nove uredbe kojima se sprječavaju pristupi internetskim stranicama, često uz vrlo šturo ili nikakvo objašnjenje.

Ovakvi zakoni ponajviše su usmjereni na one stranice na kojima se korisnicima pružaju mogućnosti skidanja i preslušavanja glazbe te gledanja filmova dok se najnoviji primjer odnosi na popularnu stranicu The Pirate Bay. Možda ste i sami primijetili da pružatelji usluga na razne načine posjetiteljima daju do znanja da je neka stranica cenzurirana te ćete, nakon pokušaja pristupa stranici, dobiti neki od odgovora koji vam jasno daje do znanja da je stranica blokirana iako razlog takve zabrane pristupa nije uvijek ispravno naveden, baš kao u primjeru The Pirate Bay stranice kada su korisnici dobivali obavijest „403 Forbidden“, što nije HTTP kod namijenjen za takvu vrstu blokade.

error 451 os uma

IETF-a (Internet Engineering Task Force) organizacija je posvećena razvoju i promoviranju Internetskih standarda i protokola koja igra jednu od važnijih uloga u razvoju Interneta te izdaje tzv. Request For Comments (RFC), svojevrsni memorandum ili skup savjeta i smjernica koje opisuju protokole, standarde i metode vezane uz Internet i sustave koji ga koriste. RFC-evi se javno objavljuju i o njima se slobodno raspravlja, a neki nakon dugih rasprava postaju punopravni Internetski standardi. Tako je nedavno zaživio i novi HTTP statusni kod: Error 451.

Ova obavijest će se koristiti za stranice koje su cenzurirane „zbog pravnih razloga“ i moći će je koristiti internetske stranice kao što su Facebook, Twitter, internetski vatrozidi (firewalls) te pružatelji internetskih usluga. Primjerice, regulatorna tijela će tako moći blokirati torrente ili (nezakonite) medijske stranice, odnosno sve one koje im se na neki način „ne dopadaju“. Bez obzira na razlog pojave ove obavijesti, korisnici će znati da za to nije kriva sama stranica nego činjenica da joj je „naređeno“ da ne smije objavljivati svoj sadržaj.

„Pretpostavljam da će neke vlade zabraniti korištenje obavijesti Error 451 kako bi prikrile ono što rade. Naravno, to ne možemo spriječiti, ali ako vaša vlada to učini, vama kao građanima će poslati jasnu poruku o svojim namjerama,“ izjavio je Mark Nottingham, predsjedatelj IETF-e.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s