Kratka zanimljivost: raketni motor iz 3D pisača

NASA je ljetos provela niz uspješnih testova nad dvama raketnim motorima čijih je 75% sastavnih dijelova dobiveno pomoću 3D pisača. Iako je agencija i ranije provodila slična testiranja kojima se ispitivala takva mogućnost, ova dva motora su posebna po tome jer su u njih ugrađeni do sada najsloženiji sastavni dijelovi izrađeni na takav način.

Obje rakete sadrže mlaznice ispisane u 3D pisaču i svaka od njih je tijekom testiranja gorjela pet sekundi pri čemu je stvoren potisak od po 9,072 kg. Sâm dizajn motora stvaranjem složenih tokova između kisika i vodika omogućuje dosezanje temperature od gotovo 3 316 ⁰C.

Ubrizgač je dio raketnog motora čija je izrada inače složena, a kada se koristi 3D pisač, postupak postaje mnogo jednostavniji, ali i jeftiniji jer su potrebna samo dva dijela u odnosu na klasičan način izrade pri kojem je potrebno nekoliko inženjera da bi spojili brojne dijelove, njih oko 160. Ubrizgač je izrađen po uzoru na motor koji pogoni RS-25, raketu istraživačke klase koja se još uvijek nalazi u fazi razvoja, a čija se buduća namjena odnosi na prevoženje ljudi do Marsa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s