Zika virus i GM komarci

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Zika virus je najnovija prijetnja našim životima koja se sve češće spominje u medijima. Mnogi od nas ju, svjesno ili ne, ignoriraju, izmučeni višegodišnjim zastrašivanjima raznim virusima i patogenima o kojima se svojevremeno brujalo: kravljem ludilu, ptičjoj gripi, eboli… kao da svako novo godišnje doba u posljednje vrijeme prijeti novom bolešću koja će uništiti čovječanstvo i dovesti ga na rub izumiranja. Je li onda zika virus nešto što nam realno prijeti ili je (ponovno) riječ o pretjerivanju i zastrašivanju svjetske populacije?

Ukratko, zika je virus koji kod ljudi uzrokuje blagu bolest naziva zika groznica ili zika bolest, a koja se još 50-ih godina pojavila diljem ekvatorijalnog pojasa koji se proteže od Afrike do Azije. Njegovo brzo širenje, započeto 2014., krenulo je preko Tihog oceana i Uskršnjeg otoka do Kariba i Južne Amerike, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) javlja da se počeo širiti i Europom.

Prenose ga komarci, uglavnom vrsta Aedes aegypti, poznata kao ona koja prenosi i viruse denga, žute groznice i chikungunye, ali i azijski tigrasti komarac. Za sada nije poznato može li se prenijeti i s jedne osobe na drugu iako su zabilježena dva slučaja u kojima se prenio spolnim putem.

Kod većine odraslih osoba, infekcija virusom zika izaziva samo blaže simptome poput bolova u zglobovima, visoke temperature, glavobolje i osipa. U rijetkim slučajevima će uzrokovati neurološki poremećaj poznat kao Guillain-Barre sindrom koji osobu može trajno oslabiti.

Za zika bolest nema lijeka kao ni cjepiva (iako se istraživanja i njegov razvoj najavljuju), već se tretira ublažavanjem simptoma. Jedine osobe koje on može ozbiljnije ugroziti su trudnice jer ovaj virus može uzrokovati mikrocefaliju, poremećaj zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malenom veličinom glave što sprječava razvoj mozga. Stoga se ženama u zemljama gdje je virus uzeo maha preporuča da odgode planiranje trudnoće dok se njegovo širenje ne suzbije.

Salvador je država čija je vlada po tom pitanju najrigoroznija te je skoro i naredila ženama da odgode trudnoću do 2018. Ovo je zemlja koja pobačaj tretira kao ubojstvo te će ženu koja odluči prekinuti trudnoću kazniti s 8 godina zatvora, a liječnika ili osobu koja izvede pobačaj sa 8 do 12 godina zatvora.

zika-virus os uma
Dijete rođeno s mikrocefalijom, poremećajem zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malenom veličinom glave

S obzirom na skori rast temperature i dolazak ljeta, a time i komaraca, ovaj će virus postati značajniji i vjerojatno uzrokovati veći strah i paniku. I sami smo svjedoci povećane navale komaraca i sve više vrsta koje se pojavljuju na našem području posljednjih godina. Znanstvenici tvrde da je za to krivo globalno zatopljenje koje pogoduje rastu populacije komaraca, a time i širenju raznih bolesti koje oni prenose.

Početkom ljeta 2015., prenijeli smo vijest o skorom puštanju na slobodu genetski modificiranih komaraca čija je svrha bila eliminacija onih koji prenose za čovjeka zarazne i opasne bolesti, a posebno se navodila već spomenuta vrsta Aedes aegypti, koja se u posljednje vrijeme udomaćila i na cijelom Mediteranu, te time i u našem priobalju. Tvrtka Oxitec, koja je stvorila GM komarce, je krajem 2015. ponosno objavila da je njihovo puštanje na slobodu na području Juazeira (Brazil) „rezultiralo smanjenjem populacije komaraca vrste Aedes aegypti za više od 95%“, no prešućeno je da je oko 4% larvi GM komaraca, koje su trebale umrijeti, preživjelo do odrasle dobi te stvorilo prikladnu mutaciju zahvaljujući kojoj može uspješno prenositi svoje gene. Ovo je razlog zbog kojeg se smatra da su u širenju zika virusa sudjelovali GM komarci, pa čak i da su oni možda najveći krivci ovoj posljednjoj prijetnji nastanka epidemije. Ovome u prilog ide i činjenica da se „novi“ zika virus ponaša ponešto drugačije nego onaj koji nam je otprije poznat.

Dakle, zika virus neće biti smrtonosan za prosječnu osobu dok eventualno može ugroziti trudnice, odnosno, njihov plod iako je epidemija defektnih rođenja za sada zabilježena jedino u Brazilu, državi gdje je proveden spomenuti eksperiment s GM komarcima. Nama, s obzirom da se ne možemo zaštititi, preostaje uobičajena ljetna borba protiv komaraca iako se čini da sredstva koja smo oduvijek upotrebljavali nisu više toliko učinkovita. Paniku i strah, kao i uvijek, treba izbjegavati i posvetiti se možda drugoj borbi koja će biti učinkovitija za naše zdravlje i eliminaciju opasnosti, a to je ona usmjerena protiv provođenja nesigurnih genetskih eksperimenata.

3 comments

  1. Nesta se cudno desava sa ovim virusima, iz godine u godinu javljaju se neki novi plasim se da su vestacki nastali i da iza ovoga svega stoj covek.

    Like

  2. U današnje vreme sprovodjenje dezinsekcije je prosto nezamenjiv način borbe protiv insekata. Uzimajući u obzir koliko negativni uticaj insekti imaju, ne samo na naše okruženje (svojim fecesom kontaminiraju hranu i prljaju prostor u kome borave), već i na naše zdravlje (poznato je da neki insekti šire bolesti), dezinsekcija se čini kao nezaobilazna obaveza svakog pojedinca.

    Like

Leave a comment