Kratka zanimljivost – Sir stvara ovisnost

Obožavate sir? Trudite se uklopiti ga u gotovo svaki vaš obrok? Kad se nađete u prilici, nikad ga ne odbijate, a svaku njegovu novu inačicu očekujete s nestrpljenjem? Obožavate li pizzu i curi li vam slina dok gledate kako se topljeni sir razvlači i zove da ga stavite u usta gdje će vašem nepcu pružiti krajnji užitak? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, onda skoro sigurno možete reći da ste ovisnik, no niste jedini jer se pokazalo da sir razvija jednaku ovisnost kao i crack.

Studije su pokazale da određena hrana stvara ovisnost zahvaljujući načinu na koji je obrađena, točnije – što je više obrađena i masnija više će biti povezana s ovisničkim ponašanjem. Pritom je sir taj koji stvara posebno jaku ovisnost i to zahvaljujući sastojku naziva kazein, proteinu koji se nalazi u mlijeku i gotovo svim mliječnim proizvodima. Kazein u tijelu uzrokuje otpuštanje opijata kazomorfina koji će potaknuti aktivaciju dopaminskih receptora i potaknuti stvaranje ovisnosti.

I eto! Sada znate da ste ovisnik, a znate i zbog čega. No, hoćete li učiniti nešto po tom pitanju s obzirom da kazein ipak predstavlja otrov za organizam, ovisi o vama. Ipak, možda bi doista bilo dobro kad biste krenuli sa smanjenjem doza i aktiviranjem jačanja volje kojom ćete potisnuti svoje ovisničke nagone.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s