Snaga sinergije – ekstrakt cvjetova kanabisa učinkovitiji od izoliranih kanabinoida

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Iako se učestalo ističe sinergijski učinak komponenti neke biljke, pa tako i kanabisa, znanstvenici se i dalje trude naći opravdanje za sintetiziranje izoliranih dijelova ove biljke. No, istraživanja navode drugačije i dokazuju kako je priroda ipak pametnija te da je s razlogom svijetu ponudila ovu iznimnu biljku sa svim njezinim sastojcima.

Upravo ovo naglašava istraživanje provedeno u Izraelu koje je ispitivalo djelotvornost primjene izoliranog kanabinoidnog ekstrakta (samo CBD) u odnosu na cjeloviti biljni ekstrakt (puni spektar kanabinoidnog sadržaja kanabisa). Kanabidiol (CBD) je trenutno fokus mnogih istraživanja, zbog svojih moćnih protu upalnih svojstava, a posebno je zanimljiv jer ne posjeduje psihoaktivna svojstva poput tetrahidrokanabinola (THC). Navedeno istraživanje je uspoređivalo učinkovitost potpuno pročišćenog ekstrakta CBD-a u odnosu na puni spektar kanabionoida u cvjetovima biljke kanabisa koja sadrži veliki postotak CBD-a, ali i tragove ostalih kanabinoida. U svim testovima, izolirani CBD se pokazao neučinkovitim i prije i nakon određenog doziranja, dok je učinkovitost otopine punog spektra rasla usporedo s većim dozama. Nadalje, cjeloviti spektar kanabinoida je pokazao superiornost kod obje primjene – oralnoj i u inekcijama, a također se pokazao drastično učinkovitijim od farmaceutskih lijekova, aspirina i tramadola, koje je primala kontrolna skupina te je zaključeno kako kanabis posjeduje ljekovita svojstva kakva se ne nalaze u uobičajenim lijekovima protiv upala.

Dakle, rezultati studije su pokazali daleko veću učinkovitost kanabisa s punim spektrom kanabinoida u ublažavanju upale i boli u odnosu na pročišćeni ekstrakt CBD-a. Treba napomenuti da iako se ovdje radi o sortama biljke koje su uzgajane za potrebe ispitivanja i liječenja, ovo istraživanje naglašava pravu bit – sinergijsku snagu sastojaka jedne biljke, te se može naslutiti kakav bi tek bio učinak, ovisno o sorti, kada bi se takva istraživanja provodila i na svim mogućim sortama kanabisa, ali i na ljudima umjesto na miševima. Pri tome je nepohodno ne izbjegavati one sorte koje imaju drugačiji omjer istaknutih kanabinoida, THC-a i CBD-a, a pogotovo one u kojima THC dominira. Iz nekih jako upitnih razloga, znanstvenici još uvijek zaziru od psihoaktivnih svojstava neke biljke, dakle ne samo kod kanabisa, iako su brojna istraživanja dokazala kako upravo psihodelične biljke i tvari pokazuju izuzetno jaka ljekovita djelovanja. Kako bi napredovali u spoznajama, potrebno je vršiti istraživanje na raznim sortama, jer različiti omjeri kanabinoida uzrokuju i različite učinke na bolesti, a osim toga, velika je uloga i terpena.

Terpeni su male, ali vrlo moćne organske molekule, a istraživanja pokazuju da su razine koje se nalaze u kanabisu svakako dovoljno visoke koncentracije te da stoga imaju povoljan farmakološki učinak. Među prisutnima u kanabisu su D-limonen, koji ima antidepresivna svojstva te mogućnost pokretanja stanične smrti kod stanica raka, zatim B-mircen, koji djeluje kao protu upalni analgetik. Tu je i Alfa pinen, koji djeluje protu upalno, ali i kao bronhodilatator, no pomaže i u održavanju memorije. Postoji još mnoštvo terpena s terapeutskim svojstvima, poput D-linalola s anestetskim, anksiolitičkim i antiepileptičkim svojstvima ili Nerolidola, među mnogim drugima. Zapravo je zapanjujuće kada zamislimo čitav niz terpena i njihovih mogućih terapijskih uzajamnih kombinacija, pogotovo kada se uzmu u obzir i interakcije s cijelim kompleksom fitokanabinoida. Kada se sve to sumira, jasno je da su mogućnosti sinergijskih učinaka svih tvari iz kanabisa gotovo bezbrojne.

Jasno je i da će svima nama, koji nismo diplomirali molekularnu biokemiju i/ili fitoterapiju, sve ovo zvučati kao nešto što nećemo nikada shvatiti. No ni trebamo, važno je shvatiti da je sinergija učinaka komponenti jedne biljke iznimno važna, laičkim rječnikom, u jednoj će biljci neke tvari pojačavati učinak drugih, dok će neke ublažavati nepoželjna djelovanje nekih drugih tvari, i upravo je to ono što neku biljku čini djelotvornom. Za sve ostalo bi se trebala pobrinuti znanost, samo kada bi se razvijala i istraživala u pravom smjeru.

Izvori: Cannabis Reports, Corner Stone, Mary Jane’s Diary

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s