Detoksikacija nakon kemoterapije

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Kemoterapija, zračenje i karcinom međusobno su često isprepletene i mučne teme. Mnogi od nas su također upoznati i s prirodnim načinima liječenja raka, no šok kojeg osoba (zajedno s ostatkom obitelji) doživi nakon što joj se uspostavi dijagnoza često rezultira donošenjem naglih i ishitrenih odluka vezanih uz liječenje. Tako i one osobe koje vjeruju u izlječenje prirodnim putem, koje su se nekada klele da se nikada ne bi podvrgnule kemoterapiji nakon razgovora s liječnikom i pod utjecajem prestravljene obitelji na kraju često „popuste“ i odluče se podvrgnuti tom postupku.

Ako se vi ili netko od vaših bližnjih upravo nalazite u situaciji u kojoj morate odlučiti o načinu liječenja karcinoma, pa razmatrate tako i opciju koja uključuje kemoterapiju, pokušajte prvo saznati koliko vremena imate prije no što situacija pretjerano eskalira kako biste mogli donijeti prikladnu odluku jer, u većini slučajeva, osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom ima mnogo više vremena za donošenje odluke no što vjeruje da ima.

Ipak, ako ste se već podvrgnuli kemoterapiji, loša vijest je da je taj postupak liječenja često opasniji od samog karcinoma. Ali to je ionako nešto s čime ste vjerojatno bili upoznati prije podvrgavanja kemoterapiji ili zračenju. Dobra vijest je da, ako se strogo držite pravilne ishrane i ne bolujete od niza drugih teških bolesti nastalih prije pojave karcinoma, možete detoksicirati svoj organizam i popraviti veći dio nastale štete. Ipak, kvaka je u tome da ponajprije trebate prestati činiti ono što je uopće dovelo do nastanka raka!

kemoterapija os uma
Kemoterapija u tijelu stvara pustoš

Poznato je da kemoterapija razara cijeli organizam, a nitko nije skloniji razvoju raka od osobe koja ga je već preboljela i koja se podvrgnula kemoterapiji. Stoga, nakon provedene detoksikacije, ne zaboravite na sva svoja saznanja i sve što ste tijekom procesa naučili jer trebate nastaviti živjeti dalje i brinuti se za svoje zdravlje na način koji će uvijek djelovati detoksicirajuće na tijelo. Na kraju krajeva, vaš život ovisi o tome, a tijelo je već poslalo jasnu poruku da je vrijeme za promjene. Tretmani zračenjem ili kemoterapijom u velikoj mjeri opterećuju tijelo toksičnim tvarima čija velika količina uzrokuje umor, nadimanje u želucu, glavobolje, bol u mišićima, gubitak pamćenja, mučninu, smanjeni rad imunološkog sustava, pa čak i loš zadah dok i stanice karcinoma koje su ubijene postaju otrovi koji se nakupljaju u tijelu.

Naravno, postoje farmaceutski lijekovi koje možete kupiti i koji djeluju kao pomoć u oporavku od kemoterapije ili zračenja, no ako želite detoksicirati i ponovo osnažiti tijelo nakon tih tretmana, nudimo vam nekoliko prirodnih prijedloga koji vam mogu pomoći da se osjećate bolje:

Miješani tonik

Sastojci:

đumbir
kurkuma
brusnica
limun
crvena paprika
papar

Izmiješajte jednak omjer đumbira, kurkume, brusnice i limuna. Na đumbiru i kurkumi ostavite koru. Umiješajte oko 50g svakog od ovih sastojaka koji bi trebali po mogućnosti biti organskog porijekla. Ako ne možete naći svježe brusnice, možete koristiti one smrznute ili nepasterizirani, nezaslađeni sok od brusnice, također organskog porijekla. U ovu mješavinu dodajte mali prstohvat svježe mljevenog papra i paprike-ljutice. Popijte svježe napravljen tonik, odjednom ili u gutljajima. Ukoliko osjećate mučninu i smatrate da je ovaj pripravak nešto što vaš želudac neće podnijeti, ne brinite, đumbir će djelovati umirujuće na njega. Prvih nekoliko dana bi trebalo popiti dvije šalice dnevno, a kasnije, ako pozitivno reagirate na tonik, možete prijeći samo na jutarnje korištenje.

Young Woman Drinking Water by Sea
Voda je neizbježna za održavanje zdravlja i kao pomoćnik u svakoj detoksikaciji

Limunada od brusnice

Sastojci:

staklena boca ili posuda od 3 l
1 šalica organskog soka od brusnice (ne koncentrat)
3 organska svježa limuna
sokovnik
paprika-ljutica u tekućem obliku

Ispunite oko 85% posude vodom, iscijedite limune i dodajte njihov sok vodi. Nakon toga dodajte sok od brusnica i papriku u količini koju želite imajući na umu da što je više tim bolje. Limunadu možete zasladiti stevijom, ali ako ju ne volite, pokušajte izbjegavati bilo koji drugi zaslađivač i pijte limunadu nezaslađenu. Ovaj napitak čisti jetru, pročišćuje bubrege i omogućuje njihov pravilan rad te pomaže pri održavanju prikladne pH vrijednosti organizma.

Potpuni tonik doktora Shillingtona

Sastojci:

1 šaka češnjaka
1 šaka sjeckanog luka
1 šaka nasjeckanog đumbira
1 šaka nasjeckanog hrena
½ šake sjeckanih habanero paprika
sirovi jabučni ocat

Sastojke izmiješajte u mikseru. I ovom prilikom vodite računa o tome da koristite sastojke organskog porijekla, ali ako se to pokaže nemogućim, barem se potrudite da češnjak nije iz Kine. Dobivenu smjesu možete koristiti odmah ili ju ostaviti da odstoji dva tjedna nakon čega će se pretvoriti u tinkturu. Ovaj tonik jača imunitet i pomaže u otklanjanju toksina iz tijela, uključujući i teške metale. Uzimajte po jednu čajnu žličicu dva puta dnevno. Možda će pripravak biti lošeg okusa, ali vrijedi zanemariti ga s obzirom na prednosti i koristi koje nudi.

Kupka od epsom soli

epsom soli kupka os uma
Epsom soli izuzetno dobro uklanjaju otrove iz organizma

Dokazano je da epsom kupka pouzdano oslobađa od stresa dok iz tijela izvlači soli i otrove, a ujedno tijelu omogućuje upijanje magnezija i sulfata. Magnezij je ključan sastojak enzima, sudjeluje u oksigenaciji organizma, mišića i živaca dok poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje upale. Sulfati su građevni blokovi za svako tkivo u tijelu, uključujući živčano.

Kako biste u najvećoj mjeri iskoristili dobrobiti ove kupke, koristite prikladnu količinu i namačite tijelo koliko je potrebno pri čemu možete koristiti slijedeći izračun: ako osoba teži 45 kg, koristi se jedna šalica epsom soli dok se na svaka dodatna 22 kg dodaje po pola šalice više. Primjerice, za osobe koje teže od 45 do 68 kg koristi se 1 i pol šalica soli, za one koje teže od 69 do 90 kg 2 šalice, itd.

U vodi treba ostati punih 40 minuta. Tijekom prvih 20 minuta, iz tijela će se izvlačiti toksini dok se tijekom drugih 20 minuta tijelu omogućuje upijanje magnezija i sulfata.

Uz ostale mjere ishrane i jačanja organizma, te promjene načina života koji je doveo do karcinoma i narušavanja zdravlja, moći ćete se oporaviti i nastaviti živjeti vedrijim i ispunjenijim životom lišenim toksina. Gore navedene terapije mogu (u nešto blažem obliku ili povremeno) provoditi i zdrave osobe kao mjeru opreza i preventive.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s