Bebe vide stvari koje odrasli ne mogu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Bebe do svojeg 4. mjeseca starosti mogu razaznati slikovne razlike koje odrasla osoba nikada ne bi primijetila. Nakon te dobi, sve do svojeg 8. mjeseca, one postepeno gube tu svoju sposobnost. Nije riječ o nekoj nadnaravnoj super-moći nego o razvoju mozga koji vremenom uči koje je razlike važno primijetiti.

Primjerice, ako pogledate slike puža koje se nalaze malo niže, kao odrasla osoba ćete najvjerojatnije reći da su sjajni puževi sa slika A i B međusobno najsličniji te da je puž na slici C više mat i bez sjaja. No beba bi “rekla” da su puževi sa slika B i C oni koji više nalikuju jedan drugome. Odraslim osobama je to teže vidjeti, ali puž A odudara od ostalih – njegova površina odražava vrlo različite uvjete osvjetljenja:

preconstancy_vision_in_infants_current_biology
Foto: Yang J. et al, Current Biology (2015)

U sljedećem primjeru promotrite dvije Rubikove kocke. Ako ih se promatra odvojeno, kocka s lijeve strane je u stvari narančasta, a ona s desne je ljubičasta. One samo djeluju kao manje-više podjednako crveno obojane fotografije jer ih naš (odrasli) mozak poima kao komadiće osvjetljene žutom ili plavom svjetlosti. Ova vrsta pogrešnog poimanja je primjer perceptivne konstantnosti ili mehanizma koji nam omogućava prepoznavanje objekta kao jednakog u različitom okruženju te pod različitim uvjetima osvjetljenja:

rubikova kocka os uma
Foto: © Dale Purves, R. Beau Lotto, Surajit Nundy

Iluzije postojanosti su prilagodljive. Na primjer, zamislite što bi se dogodilo da je neki od naših predaka za prijatelja pomislio da je neprijatelj svaki put kad bi oblak prekrio sunce! Postoje razne indicije o tome da nam je ovaj učinak pomogao preživjeti i opstati do današnjeg doba te da to još uvijek i čini.

Jedna od njih se odnosi i na nedavno saznanje da se ne rađamo sa tom sposobnošću nego ju razvijamo tijekom prve godine života. Dakle, prvo vidimo sve razlike koje postoje nakon čega počinjemo zanemarivati neke razlikovne detalje kako bismo u promijenjenim okolnostima neku stvar mogli prepoznati kao jednaku, odnosno, nepromijenjenu. Kad se perceptivna konstantnost javi, mi gubimo sposobnost otkrivanja raznih proturječnosti koje bebe primjećuju bez problema.

Ovo je potvrdila i nedavna studija provedena u Japanu, a u kojoj je sudjelovalo 42 dojenčadi starosti od 3 do 8 mjeseci. S obzirom da bebe u toj dobi ne mogu govoriti i komunicirati riječima, istraživači su njihovo poimanje zadanih slika temeljili na vremenu u kojem je neka beba zurila u pojedinu sliku. Naime, u nekim drugim ranijim istraživanjima je otkriveno da, kada bebe vide nešto što smatraju potpuno novim, one to dulje promatraju dok će ono što im djeluje poznato odmjeriti samo letimičnim pogledom.

Prema tome, vremenska razlika u promatranju je pokazala da tromjesečne i četveromjesečne bebe primjećuju razliku u intenzitetu piksela slike dok će ih se površinske razlike manje dojmiti, točnije, nisu obraćale pažnju je li jedna slika sjajnija ili nije. No kod sedmomjesečnih i osmomjesečnih beba se pokazalo da je njihov vid sličniji onom odraslih osoba te više nisu obraćale pažnju na razliku u pikselima. Slično tome, u jednoj drugoj studiji se pokazalo da će bebe mlađe od 6 mjeseci majmune raspoznavati već samo po licu dok odrasle osobe i bebe starije od te dobi mogu razlikovati samo ljudska lica.

No, ne treba žaliti za ovim gubitkom osjetljivosti jer je to zanemarivanje relativno besmislenih značajki način na koji čovjek „usklađuje svoje poimanje s okolišem što mu omogućava učinkovitu i uspješnu navigaciju“, odnosno, drugim riječima, bebe možda mogu vidjeti ono što odrasle osobe ne mogu, no odrasli će potpunije shvaćati ono što vide.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s