Wadi Sura – porijeklo tajanstvenih otisaka

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Antropolozi su u egipatskoj pećini Wadi Sura otkrili 13 malenih otisaka ruku za koje se smatralo da su ljudske, no analizom je zaključeno kako ipak nisu ljudskog porijekla. Ustanovljeno je da se radi o malenim otiscima guštera, no znanstvenicima i dalje nije jasno zašto se ti otisci tu nalaze.

wadi sura

Emmanuelle Honoré s McDonald Instituta za arheološka istraživanja već se godinama bavi istraživanjem ove pećine, no ovaj ju je pronalazak zapanjio. Isprva se mislilo da se radi o otiscima ruku novorođenčadi, no uspoređivanjem je zaključeno da se ne radi o ljudskim otiscima već o otiscima malih guštera ili krokodila. Ovi su otisci naime puno manji od otisaka bebinih ruku, a prsti su puno duži. Pretpostavka je da su drevni lovci pridržavali reptile da bi napravili ove otiske, no ovom spoznajom faktor iznenađenja nije bio ništa manji jer znanstvenicima i dalje nije jasno zašto se otisci malih reptila uopće nalaze na zidovima pećine. Ukoliko je ova analiza točna i ako se zaista radi o otiscima nogu reptila, to otvara potpuno nove perspektive za razumijevanje umjetnosti ove vrste, kao i o ponašanju i kulturi populacije koja je oslikala pećinu.

Wadi Sura1

Wadi Sura je sasvim slučajno otkrivena 2002. godine, a nalazi se u egipatskoj velikoj pustinji blizu jugozapadne granice s Libijom i Sudanom. Poznata je i pod nazivom “Pećina zvijeri”, a u njoj je pronađeno oko 5 000 oslikanih ili urezanih prikaza ljudi, životinja i obezglavljenih zvijeri.

Emmanuelle Honoré izbjegava nagađanja o tome zašto se na zidovima pećine nalaze prikazi otisaka nogu reptila, no sigurna je da će se i za ovaj izazov naći neko objašnjenje.

Izvori: Mirror, Daily Mail, Ancient Code

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s