Kratka zanimljivost – Na dnu Sjevernog mora pronađena prapovijesna šuma

Na samo 300 metara od obale Sjevernog mora kod Norfloka, na dubini od svega šest metara, pronađeni su masivni drveni trupci. Neki od njih, za koje se smatra da su hrastovi, dugački su i do osam metara, a znanstvenici vjeruju da su ovi trupci ostatak bujne prapovijesne šume stare više od 10.000 godina.

Trupci su otkriveni vjerojatno zato što je velika oluja krajem 2013. godine pomaknula pijesak i sediment koji ih je prekrivao, baš kao što se to dogodilo i s drugim nedavno otkrivenim drevnim šumama. Znanstvenici vjeruju da se šuma nalazila na drevnom kopnenom području zvanom Doggerland koje je bilo takve veličine da su tadašnji lovci-sakupljači tog područja mogli pješice doći do Njemačke. Ovo područje, koje se još naziva i “pretpovijesni Atlantis”, nestalo je pod vodom nakon tsunamija prije otprilike 8000 godina. Znanstvenici se nadaju da će ovo otkriće pomoći u prikupljanju više informacija o ljudima i životinjama iz doba mezolitika, uz pomoć eventualnih fosilnih ostataka zakopanih ispod stabala.

Amaterski ronilac, Dawn Watson, koji je pronašao ove drevne trupce izjavljuje da nije ni najmanje očekivao da će pri kratkom zaronu naići na šumu, te da je pomisao kako je pronašao trupce koji leže neotkriveni pod morem tisućama godina – fascinantan.

Izvor: Smithsonian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s