Otkrivena drevna peruanska misterija spiralnih rupa u tlu

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

U Nazca regiji u Peruu je riješena jedna od drevnih misterija, i to pogledom iz zraka. Radi se o spiralnim rupama, nazvanih puquios, čija je svrha sve do sada predstavljala zagonetku.

Ova regija oduvijek privlači pažnju znanstvenika, i to ne samo nevjerojatnim geoglifima i njihovom svrhom, već i zagonetkom kako je drevni narod Perua uopće živio u ovako negostoljubivnom kraju, gdje suše mogu trajati godinama. Uz pomoć satelitskih snimaka iz zraka dobili su odgovor na to pitanje, ali i odgovor na pitanje čemu služe pažljivo konstruirane spiralne rupe koje formiraju linije na izuzetno sušnom krajoliku.

Puquios su, prema riječima Rose Lasaponara s talijanskog Instituta Metodologije za analizu okoliša; “sofisticirani hidraulički sustav konstruiran za preuzimanje vode iz podzemnih vodonosnika”. I upravo su oni zaslužni za transformaciju ovog negostoljubivog područja.

puquios2

Lasaponara i njezin tim su proučavanjem snimaka uvidjeli kako su puquios distribuirani diljem Nazca regije, u odnosu na obližnja naselja, čime su shvatili da je puquio sustav bio više razvijen nego što se to činilo. On je omogućio iskorištavanje neiscrpnih zaliha vode tijekom godine što je pridonijelo razvoju intenzivne poljoprivrede u sušnoj dolini.

Niz kanala dovodio je vodu, zarobljenu pod zemljom, do područja gdje je bila potrebna, a višak se pohranjivao u površinskim rezervoarima. Kako bi se voda kretala kroz kanale, na površini su oformili rupe u obliku spirala što je omogućavalo da vjetar dopire u kanale što je pak prisiljavalo vodu da teče kroz sustav.

Puquios kanali

Poput mnogih drugih južnoameričkih kultura, ni Nazca narod nije ostavio nikakve tragove o svom porijeklu, a nije ni poznato da su se služili pismom, stoga je otkrivanje njihovih tajni znatno teže. Ovim otkrićem znanstvenici su shvatili da je nazca narod vladao potrebnim znanjem koje im je omogućilo upotrebu posebno specijalizirane tehnologije. Ne samo da su graditelji u potpunosti razumjeli geologiju područja i godišnje varijacije u dostupnosti vode, već je i održavanje kanala bio veliki tehnički izazov zbog rasprostranjenosti tektonskih rasjeda.

Znanstvenici ističu da je kvaliteta izgradnje bila takva da neki od puquiosa rade i danas, a za takav je rad bila potrebna odlična organizacija te kolaborativno i društveno organizirani sustav, koji je vjerojatno bio potreban i za izradu poznatih Nazca linije.

Te strukture pokazuju kako je autohtoni Nazca narod bio ne samo vrlo organiziran, već da je njihovo društvo bilo hijerarhijsko. Puquiosi su bili bitni u kontroli distribucije vode za one koji su imali moć nad zajednicama koje su došle pod njihov utjecaj. Na kraju krajeva, znanje potrebno da bi se dovela voda do jednog od najsuših mjesta na Zemlji je značilo da su imali ključ samog života.

Izvori: BBC, Science Alert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s