Disanje trbuhom

Os Uma

Većina iscjelitelja vjeruje da je disanje trbuhom jedna od najvažnijih tehnika kojom ćete pojačati protok energije kroz svoj energetski sustav. U ljudskom tijelu takvo disanje pročišćava nosnice, uši i dišne putove u glavi, te pomaže da se krv bolje opskrbljuje kisikom i da se uklone toksini.

Disanje trbuhom sastoji se od tri dijela: naglo isključivanje, zadržavanje, te polagano izdisanje. Kada čovjek diše normalno, on aktivno udiše, a pasivno izdiše. Pri ovoj tehnici, postupak je obrnut: aktivno se izdiše, a pasivno udiše. Osim toga, u drugim vježbama disanja, izdisanje je sporije od udisanja (traje gotovo dvaput duže). Međutim, kod ove se vježbe disanje trbuhom sastoji od brzih izdisaja, a nakon svakog od njih slijedi pasivno udisanje.

Kad se vježba izvodi umjerenim tempom, vježbati se može u svakom položaju no uspravnih leđa. Ipak, savjetujemo da vježbate sjedeći na stolcu s naslonom, stopala čvrsto priljubljenih uz tlo, s rukama u krilu. Kad se usavršite u toj vježbi, izvodite je u položaju lotosa.

Iako prilikom izvođenja ove vježbe udišete i izdišete trbuhom, najvažniju ulogu ima vaš vrat, jer mora ostati nepomičan. Vježbu počnite tako da zauzmete udoban položaj uspravnih leđa i počnete jogijski disati. Tako dišite dvije minute ili sve dok se ne opustite. Stavite pozitivnu ruku na trbuh i nekoliko časaka se usredotočite na ritam disanja.

disanje os uma

Vježba

Duboko udahnite i ispunite trbuh zrakom. Gornji dio tijela, grudi i vrat pritom moraju ostati uspravni i nepomični. Opustite donji dio tijela, osobito trbuh, tako da se može slobodno širiti dok se ispunjava zrakom. U tom položaju naglo stegnite trbušne mišiće, osobito velike glatke mišiće. To će stezanje izbaciti zrak kroz nos. Kad istisnete zrak, odmah opustite trbuh, tako da se može opet lagano proširiti. Zrak će sam ispuniti pluća, bez ikakvih suvišnih napora.

Zatim ponovite naglo stezanje vaših trbušnih mišića kako bi istisnuli zrak. Ovaj osnovni ritam morate slijediti u prvom dijelu vježbe. Prvi dio disanja trbuhom sastoji se od brze izmjene naglih ritmičkih izdisaja, za kojima slijedi pasivno udisanje. U toku pasivnog udisanja postupno opuštajte trbuh tako da zrak može polagano ulaziti.

Tekstovi o jogi savjetuju da bi izdisanje trbuhom trebalo trajati oko dvije desetinke sekunde, dok bi udisanje trebalo trajati između osam i tri desetinke sekunde. Ipak, brzina pritom nije najbitnija. Mnogo je važniji ritam i snaga istiskivanja, jer od toga čovjek i ima najviše koristi. Optimalno istiskivanje zraka možete postići tako da zamislite kako pri svakom izdisaju snažno pušete u trbušne mišiće u predjelu neposredno ispod pupka.

Vraćanje prane

Drugi dio vježbe počinje odmah nakon posljednjeg snažnog istiskivanja. Tada duboko udahnite kroz nos i zadržite dah. Istodobno maknite ruku s trbuha. Zadržavajte dah sve dok ne osjetite kako vašom kralježnicom nadire bujica energije od prve čakre sve do vrha glave, sedme čakre. Čim energija dospije do glave, osjetit ćete kako vam glava postaje lakša, te možda čak i blagu vrtoglavicu. Čim se osjetite tako, odmah izdahnite kroz nos. Dok tako izdišete kroz nos, vi svom tijelu vraćate pranu, koju je oslobodila ova vježba. U toj će fazi vaš dah biti čujan, poput disanja sumo-boraca dok se spremaju za borbu.

Nakon što ste prvi put dugo izdahnuli, opet udahnite kroz nos, i to bez stanke između izdaha i udaha. Nastavite tako sve dok vaše disanje ne postane normalno. Zatim pet minuta posvetite svim načinima na koje je ova vježba djelovala na vas – mentalno, emotivno i tjelesno. Nakon pet minuta, potvrdite u sebi: “Svaki put kad izvodim disanje trbuhom, jačam svoj energetski sustav i on postaje skladniji i uravnoteženiji”. Zatim polagano u sebi nabrojite od jedan do pet. Kad dospijete do pet, otvorite oči. Osjetit ćete da ste budni, posve opušteni i bolje nego prije.

bellybreathing

Najbolje vrijeme

Vježbu možete izvoditi svaki dan. Najbolje će biti da tu vježbu izvodite ujutro, prije doručka. Kad izvodite seriju vježbi disanja, počnite s disanjem trbuhom. Nemojte vježbati nakon jela, jer ćete poremetiti probavu, ali ni prije spavanja, jer ova vježba uzbuđuje živce i profinjuje energetski sustav, što izaziva nesanicu.

Svi oni koji žele pokušati ove vježbe moraju znati da je disanje trbuhom vrlo naporna vježba za početnike: pluća se na nju moraju navikavati postupno, kao i osjetljivi energetski sustav. Budući da se povećava i količina i pritisak prane, dobro pripazite da ne oštetite sustav viškom energije. Naime, vaš sustav još nije dovoljno snažan da bi je mogao preraditi. Prvog tjedna izdahnite četrdeset puta u minuti. Nakon prve minute, odmarajte se trideset minuta dišući tiho i lagano. Zatim ponovite vježbu.

Svaki tjedan dodajte deset novih izdisaja sve dok ne budete mogli izdahnuti sto puta u minuti. Nakon svakih sto izdisaja, slijedi odmor od trideset sekundi. Da biste postigli željeni rezultat, dovoljno je pet puta po sto izdisaja. Savjetujem vam da bez naprednijeg treninga ne idete dalje od te brojke.

Tko ne smije

Budući da ova vježba budi najsnažniji izvor energije tijela, a ujedno je i tako naporna, treba je izvoditi vrlo pažljivo. Svi oni koji pate od bolesti pluća ili bronhija ne bi smjeli izvoditi tu vježbu. Bolesnici sa srčanim smetnjama prvo se moraju savjetovati s liječnikom. Ljudi koji pate od emfizema smiju izvoditi ovu vježbu, jer ona ne može nauditi već oštećenim dijelovima pluća. Emfizem nas ipak upozorava da su pluća vrlo slaba i potreban je oprez kako se stanje ne bi pogoršalo.

Početnici bi morali pripaziti na ove moguće greške: grudi moraju ostati nepomične, jer ne sudjeluju u ovoj vježbi, a ne smijete ni podizati ramena, uvlačiti trbuh ili savijati kralježnicu. Možda je najbolje da u početku vježbate s nekim stručnjakom.

87692_orig_hideg

Kako pomaže

Najviše koristi od ove vježbe imat će vaše fizičko tijelo i energetski sustav. Na tjelesnom se planu čisti sav zrak iz pluća i uklanjaju toksini. Čak ni potpuno jogijsko disanje ne pročišćava pluća od ustajalog zraka koji preostaje iza svakog izdisaja. Kad dišete trbuhom i brzo izmjenjujete nagle izdahe, pluća se čiste od tog preostalog zraka, te se tako potpuno pročiste. Dijafragma postaje jača, jer i ona sudjeluje u vježbi, makar i pasivno. Ne pokreće je stezanje njezinih mišića, nego je trbuh potiskuje naprijed i natrag.

Tim kretnjama dijafragma postaje pokretnija i lakša. Učenik ima veću kontrolu nad trbušnim mišićima, osobito velikim glatkim mišićima, koji postupno ojačaju izvodi li se vježba redovito. Aktivni trbušni mišići uklanjaju masne naslage trbušne šupljine. To vrijedi i za probavni trakt, a i za žlijezde koje se nalaze u tom predjelu fizičkog tijela. Probava postaje urednija. Disanje trbuhom djeluje i na simpatički živčani sustav jer ga smiruje hiperoksidacijom krvi i dišnog sustava. Ona je tonik za cijelo tijelo.

Disanje trbuhom

Disanje trbuhom mijenja i koncentraciju O2 i CO2 u krvi.

Kad počnete vježbati, opada vam razina CO2 u krvi. Nastavite li vježbati sljedeće dvije-tri minute, pročistit ćete cijeli krvni sustav. Ubrzo nakon prestanka vježbe, automatski se vraća normalna razina.

Prednost je ove vježbe u tome što privremeno snižavanje količine ugljičnog dioksida u krvi omogućava stanicama da ga eliminiraju i zamijene kisikom i većim količinama prane nego što je to uobičajeno. Naime, čim stanice krvi izgube ugljični dioksid, zasite se kisikom. Veća aktivnost stanica osobito je važna ljudima koji veći dio dana provode sjedeći. Tako disanje trbuhom stimulira respiraciju stanica, omogućava vibraciju svih vlakana, cijeli organizam podrhtava zbog korisnog djelovanja, a ujedno i pomlađuje fizičko tijelo i energetski sustav.

 

Izvor: AlterTv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s