Ljekovitost vode pohranjene u bakrenim posudama

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Drevna vedska kultura i ayurvedska medicina preporučuju pijenje vode koja je prethodno bila pohranjena u bakrenoj posudi. Zašto? Zato što se vjeruje da bakar ima antimikrobna, antioksidativna, antikancerogena i antiupalna svojstva dok je to ujedno i jedan od ključnih minerala potrebnih za ispravno funkcioniranje našeg tijela.

Ayurveda se inače temelji na teoriji o tri doshe, točnije, na konceptu o tri biološke osnove (doše) – vate (zrak), pitte (vatra) i kaphe (voda) koje kontroliraju tjelesne funkcije čovjeka i koje je, da bi čovjek bio zdrav, potrebno držati u ravnoteži. Dosha je sanskrtska riječ koja znači „ustroj uma i tijela“ i smatra se da su sve tri doshe prisutne u svakoj stanici, tkivu i organu tijela. Voda pohranjena u bakrenoj posudi pritom može biti od velike pomoći jer se vjeruje da će takva voda uspostaviti ravnotežu među doshama i to kroz pozitivni naboj kojim bakar puni vodu. U ayurvedi se takva voda naziva tamara jal i potrebno ju je konzumirati tek nakon što je voda u bakrenoj posudi odstajala barem osam sati.

Korisnost pijenja ovakve vode se dokazala i u nekoliko provedenih studija. U jednoj od njih, provedenoj 2012., pokazalo se da će kontaminirana voda pohranjena na sobnoj temperaturi u bakrenoj posudi tijekom 16 sati uvelike smanjiti prisutnost štetnih mikroba i to u tolikoj mjeri da su istraživači zaključili da „bakar djeluje obećavajuće kao rješenje za mikrobno pročišćavanje pitke vode, osobito u zemljama u razvoju“. Dapače, jedna druga studija je pokazala da bakrene površine ubijaju 97% bolničkih bakterija koje mogu uzrokovati razne infekcije.

bakar voda os uma 1

Prema ayurvedi, voda pohranjena u bakrenoj posudi će čovjekovom tijelu donijeti razne koristi:

 • Pomoć pri probavi – bakar potiče peristaltiku (ritmičke kontrakcije i opuštanje) želuca, ubija štetne bakterije i smanjuje upalu što ga ujedno čini i izvrsnim lijekom za čireve, probavne smetnje i infekcije. On također čisti i detoksicira želudac, regulira rad jetre i bubrega te uklanjanjem otpada osigurava ispravnu apsorpciju hranjivih tvari.
 • Pomoć pri mršavljenju – bakar će, zajedno s finim ugađanjem probavnog sustava, tijelu pomoći da razgradi masnoće i uspješnije ih ukloni.
 • Pomoć pri zacjeljivanju rana – svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima, bakar djeluje kao izvrstan pomoćnik kod zacjeljivanja rana dok će istovremeno ojačati imunitet i pomoći pri izgradnji novih stanica. Ovo njegovo svojstvo se ne odnosi samo na površinske nego i na unutarnje rane.
 • Usporavanje starenja – prepun antioksidansa i svojstava koja pomažu regeneraciji stanica, bakar se bori protiv slobodnih radikala, glavnih uzročnika nastanka bora. Također će pomoći pri stvaranju novih i zdravih stanica kože. Više o utjecaju bakra na regeneraciju kože pročitajte u našem prethodnom tekstu Unutrašnje peglanje bora.
 • Pomoć kod održavanja kardiovaskularnog zdravlja i suzbijanja hipertenzije – Prema Američkoj udruzi za rak (American Cancer Society), bakar pomaže regulirati krvni tlak, otkucaje srca i sniziti razinu triglicerida i kolesterola u krvi dok istovremeno pomaže pri sprječavanju gomilanja plaka u krvnim žilama.
 • Pomoć u borbi protiv karcinoma – bakar i njegova antioksidativna svojstva pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i njihovih štetnih učinaka koji su jedan od glavnih razloga nastanka karcinoma.
 • Ubijanje bakterija – poznato je da je bakar ima prirodna oligodinamička svojstva (sterilizirajući učinak metala na bakterije) zbog čega vrlo učinkovito uništava bakterije, osobito E.coli and S.aureus, dvije bakterije koje se obično nalaze u našem okruženju i za koje se zna da uzrokuju ozbiljne bolesti u ljudskom tijelu. Također sprječava uobičajene bolesti kao što su proljev, dizenterija i žutica.
 • Stimuliranje rada mozga – naš mozak radi tako što od jednog neurona do drugog putem sinapsi šalje impulse (ili naredbe). Ti neuroni su inače obloženi mijelinskim ovojnicama koje djeluju kao svojevrsni provodnik impulsa. Bakar će pritom biti od koristi tako što će tijelu pomoći da sintetizira fosfolipide ključne za stvaranje mijelinskih ovojnica zbog čega će mozak raditi puno brže i učinkovitije.
 • Regulacija rada štitne žlijezde – stručnjaci kažu da većina osoba koje imaju bolesnu štitnu žlijezdu obično u tijelu imaju niske razine bakra što je primijećeno i kod osoba čija štitnjača radi pretjerano kao i kod onih kojima radi smanjenim kapacitetom. Bakar je jedan od najvažnijih elemenata u tragovima koji su ovoj žlijezdi nužni da bi ona ispravno funkcionirala.
 • Borba protiv artritisa i upala u zglobovima – antiupalna svojstva bakra sjajno djeluju kod ublažavanja boli uzrokovane upalom u zglobovima, kao u slučaju artritisa i reumatoidnog artritisa. Uz to, bakar pomaže pri jačanju kostiju i imuniteta.
 • Zdravlje kože i stvaranje melanina – bakar je glavni sastojak u proizvodnji melanina (pigmenta koji djeluje na našu boju očiju, kose i kože) dok njegova pomoć u stvaranju novih stanica kože pomaže kod njezinog održavanja. Melanin tako pospješuje brži oporavak kože nakon izlaganja suncu, pomaže pri zacjeljivanju rana i ublažava ožiljke na koži.
 • Borba protiv anemije (slabokrvnosti) – kao ključni sastojak u cijelom procesu upijanja i iskorištavanja željeza iz krvi, bakar pomaže pri održavanju zdravih razina haeme (željeza) i njegovog protoka krvnim žilama.

bakar posude voda os uma

Nakon što ste saznali sve prednosti vode koja se pohranjuje u bakrenim posudama, vjerojatno ste poželjeli i sami imati takvu vodu. Što je potrebno učiniti? Prvo, važno je da je posuda izrađena od čistog bakra. Redovito ju održavajte tako što ćete ju prati svježim limunom ili pastom napravljenom od soli i tamarinda (stablo iz obitelji mahunarki), a koristit će i soda bikarbona. Nakon što se posuda premaže, potrebno ju je dobro isprati. Svakako treba izbjegavati abrazivna sredstva koja će ju oštetiti. Na kraju, u posudu ulijte vodu i ostavite da stoji barem osam sati prije konzumacije. Važno je napomenuti da se posuda ne bi trebala stavljati u hladnjak.

Napomena: Iako je neophodan, pretjeran unos bakra je toksičan i može uzrokovati neželjene posljedice. Dnevno je organizmu potrebno do 0,9 miligrama dok se u tijelu odraslog čovjeka u svakom trenutku nalazi 75 do 150 mg bakra. Preporučeni unos bakra ovisi o dobi osobe, pa se tako preporučuje:

0 – 6 mjeseci: 200 mikrograma po danu (μg/dan)

7 – 12 mjeseci: 220 μg/dan

1 – 3 godine: 340 μg/dan

4 – 8 godina: 440 μg/dan

9 – 13 godina: 700 μg/dan

14 – 18 godina: 890 μg/dan

19 godina i stariji: 900 μg/dan.

Također, imajte na umu i svoju ishranu. Namirnice bogate bakrom su: jetra, bubrezi, meso, školjke, borovnice, ribizle, šljive, višnje, trešnje, suho grožđe, papar,  grašak, grah, žitarice, kvasci, masline, sezam i čokolada. Pretjeran unos bakra kao i svih drugih metala je toksičan i može dovesti do trovanja, no predoziranje bakrom je veoma rijetka pojava jer se bakar u namirnicama nalazi u vrlo malim količinama. Ipak dugotrajniji unos količine veće od 200 miligrama dovodi do raznih neželjenih simptoma poput: konfuzije, mučnine, povraćanja, niskog krvnog pritiska, abnormalne funkcije bubrega i bolova u trbuhu i mišićima.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s