Budućnost energije – gorive ćelije koje rade na urin

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Istraživači iz Velike Britanije su objavili rezultate rada novog tipa mikrobnih gorivih ćelije koje stvaraju električnu energiju pomoću urina. Ove su gorive ćelije manje, jeftinije i moćnije od trenutno postojećih te bi mogle revolucionarizirati proizvodnju bioenergije.

Uređaji koji rade pomoću mikrobnih gorivih ćelija nisu novost, oni koriste prirodne procese nekih bakterija kako bi organsku tvar pretvorile u električnu energiju. Ključna razlika između tih ćelija i drugih oblika proizvodnje bioenergije je njihova sposobnost za rad na sobnoj temperaturi, što proces čini znatno jeftinijim te bi stoga mogao biti pogodan za zemlje u razvoju, osobito u ruralnim i siromašnim područjima.

Jon Chouler, autor i voditelj studije, navodi kako dodatne pogodnosti ovog inovativnog dizajna uključuju uporabu karbonske folije i žice od titana za katodu gorive stanice, za razliku od prethodnih verzija koje su koristile foliju od platine. Još jedan genijalni dio dizajna je i korištenje glukoznog i ovalbumninskog katalizatora (nalazi se u bjelanjku i drugim oblicima otpadne hrane) kako bi se ubrzala reakcija i stvorilo više snage. Zahvaljujući tim dodacima, ovakva bi nova goriva ćelija zaista mogla pomoći milijunima ljudi širom svijeta.

Izvor: Science Daily

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s