Bojanje – najbolja alternativa meditaciji

Sjećate li se kako ste uživali kao djeca u bojanju bojanki? Ako jeste, onda slobodno obnovite tu naviku jer psiholozi navode kako bojanje pomaže u smanjivanju napetosti i stresa, te potiče kreativnost i slobodu uma.

Psiholozi preporučaju bojanje kao tehniku opuštanja, u nekom mirnom okruženju uz opuštajuću glazbu. Ova preporuka ne čudi, jer kroz povijest, ljudi su često bojali iz zdravstvenih razloga, odnosno mentalnog zdravlja. Carl Jung, primjerice, je nastojao da njegovi pacijenti boje mandale kako bi se usredotočili na oslobađanje podsvijesti, a sada je poznato da postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih je bojanje korisno. Jedan od njih je i podsjećanje na sretne i bezbrižne dane djetinjstva.

Bojanje postiže toliku popularnost da su trenutno šest od 20 najviše prodavanih knjiga na Amazonu upravo bojanke za odrasle. Sve je više bojanki za odrasle i svatko može naći nešto po svom ukusu, od bojanki s crtežima suvremene umjetnosti do ultra popularnih mandala. Ne čudi da su upravo mandale te koje privlače najviše pažnje, naime, one se koriste za olakšavanje pristupa meditaciji te imaju poseban značaj u spiritualnom aspektu. Budući da predstavljaju sveti krug, mandale evociraju duhovnu energiju i iscjeljivanje jer pomažu usredotočiti se na svoju unutrašnjost, na svoje unutrašnje jastvo. Ovo duguju svom dizajnu, naime, mandala je kružna matrica sa središnjom točkom odnosno polaznom točkom iz koje je sve moguće. Iz ovog svetog mjesta proizlaze neograničene mogućnosti i neograničen potencijal te se pri bojanju mandala zapravo izražava želja za ozdravljenjem i dobrobiti. Tako mandalu možemo zamisliti kao energetski živo sredstvo za stvaranje puta do željenog stanja – do stanja potpune smirenosti, opuštenosti i povezanosti sa samim sobom, do stanja kreativnosti ili oboje. U svakom slučaju, prednosti će biti na pretek, i da, dozvoljeno je prijeći crtu ako to želite….

Izvori: Higher perspective, Huffington Post, UNH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s