Mitticool – glineni hladnjak kojem nije potrebna električna energija

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Mnogi se od najvećih izumitelja i poduzetnika nikada nisu uklapali u tipičnu predodžbu, te su svojim izumima mijenjali svijet nakon što su napustili standardno obrazovanje.

Mansukhbhai R. Prajapati iz Indije je jedan od njih, on nije završio ni srednju školu, no pokrenuo je vrlo uspješnu tvrtku koja se bavi glinenim proizvodima i koja osim što osigurava radna mjesta istovremeno razmišlja i globalno, mijenjajući svijet na bolje. Nakon što je razvio cijelu paletu glinenih proizvoda za svakodnevnu uporabu u kuhinji, poput filtera za vodu, ploča za kuhanje i kuhala, osmislio je i glineni hladnjak kojem za rad nije potrebna električna energija.

Dizajniran je na način da koristi znanost o isparavanju vode čime se isparavanjem postiže hlađenje te se hrana može održati svježom. Gornji dio hladnjaka može pohraniti oko 20 litara vode, iz kojeg male kapljice vode prolaze kroz bočne komore i zadržavaju unutrašnjost vlažnom, na temperaturi oko 8°C. Osim toga, na vrhu se nalazi i mala slavina iz koje se može točiti hladna voda za piće.

Da bi se prvi puta postigla potrebna temperatura, potrebno je oko 12 do 15 sati, nakon čega se ona stalno zadržava. Ovaj je ekološki hladnjak već u prodaji, stoji oko 70 eura, a namijenjen je za siromašne i one koji žive bez električne energije, no i za sve koji razmišljaju o zaštiti okoliša.

Izvori: Waking times, Mitticool

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s