Nevjerojatna moć majčinog dodira

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Ljudsko tijelo ne čini samo biokemijski i genetički sustav, postoje i jaki energetski, emocionalni i psihološki aspekti koji u interakciji s fizikalnim pojavama u tijelu čine vrlo mjerljive razlike u našim fiziološkim funkcijama. Jedan od očitih dokaza dolazi u obliku neonatalne “Klokan metode” gdje se odmah po porodu uspostavlja kontakt kožom između majke i djeteta.

Ovaj iskonski pristup se koristi i kod prijevremeno rođene djece, pružajući potporu nedonoščadi u vidu povećanja tjelesne temperature, te kod beba koje primaju kisik ubrzava njihov oporavak i smanjuje potrebu za kisikom, kao što objavljuju istraživanja. Potreba za infuzijom ili sondama ne predstavlja prepreku da se ostvari kontakt kožom, jer je kompatibilan sa svim postupcima za očuvanje zdravlja djeteta.

Jedna od najupečatljivijih priča koje dokazuju nevjerojatnu snagu kontakta tijelom je priča o čudesnom oživljavanju nedonoščeta Jamiea Ogg, koji je po rođenju nakon 20 minuta reanimacije proglašen mrtvim. Majka ga je tada držala na prsima 2 sata, a mali je Jamie iznenada počeo disati.

Osim ovakvih dramatičnih preokreta, znanstvenici bilježe i druge impresivne pozitivne utjecaje Klokan metode. U jednom istraživanju praćeno je 28 majki s nedonoščadi težine manje od 1,5 kg, podijeljene u dvije skupine – kontrolnu, gdje se o bebama skrbilo u inkubatoru ili na klasičan način, te grupu Klokan metode gdje su majke održavale kontakt kožom s djecom najmanje 4 sata dnevno u ne više od tri navrata. Zaključeno je kako nedonoščad, kod koje se primjenjuje Klokan metoda, brže dobiva na težini, ranije se otpušta iz bolnice te bolje i više doji.

Osim toga, istraživanja ukazuju da ova metoda uzrokuje više sna, manje nervoze, manje epizoda apneje i bradikardija te manju stopu smrtnosti. Svi dokazi ukazuju da tjelesni kontakt kožom s majkom ima iscjeljujući učinak za bolesne bebe i nedonoščad. Ova neinvazivna i vrlo učinkovita metoda vraća vitalne fiziološke funkcije i jača vezu između majke i bebe.

Izvor: GreenMedInfo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s