Nevjerojatna svojstva eukaliptusovog ulja

Os Uma

Eukaliptus je rod drvenastih biljaka koji obuhvaća oko 700 vrsta zimzelenog drveća. Potječe iz Australije, ali se danas uzgaja diljem svijeta. Iznimna ljekovita svojstva eukaliptusovog ulja od davnina su dobro poznata australskim starosjediocima koji su ih kasnije prenijeli na europske došljake.

O tome svjedoči narodna predaja o ranom engleskom doseljeniku koji si je sjekirom umalo odsjekao palac. Na to mu je otac, dobro upućen u urođeničku medicinu, čvrsto omotao prst snopom eukaliptusova lišća. Palac je nakon nekog vremena zacijelio kao da je bio zašiven, pokazavši da Aboridžini dobro znaju zašto koriste eukaliptus za liječenje raznovrsnih rana. Liječnik koji je mladiću kasnije pregledao palac ostao je zapanjen tako brzim zarastanjem, bez ikakvih znakova infekcije.

Budući da se Australijom širilo još sličnih priča, pojedini su liječnici počeli cijediti eukaliptusovo ulje već u prvoj polovici 19. stoljeća. Ljekarnik Joseph Bosisto bio je prvi koji je 1852. Došao na zamisao o pokretanju komercijalne proizvodnje ulja. Nedugo zatim, prve su kapi iz lišća vrste Eucalyptus radiata iscijeđene u destileriji ulja blizu Melbournea.

Zdravstvene prednosti eukaliptusovog ulja širokog su spektra.
Ono djeluje protuupalno, osvježavajuće, antiseptički i antibakterijski. Evo kako ga možete iskoristiti na 10 različitih načina.

1. Stimulira i osvježava
Njegova sposobnost osvježavanja uma i osjetila važan je razlog zbog kojeg mnogi koriste ovo ulje. Zbog tog je svojstva ulje eukaliptusa pogodno za osobe koje su akutno iscrpljene i stalno izložene stresu, kao i za one koji kronično pate od depresije i tjeskobe. Ulje eukaliptusa stimulira um, poboljšava koncentraciju, uklanja mentalnu tromost i iscrpljenost.
Također je djelotvorno u liječenju stresa i psihijatrijskih poremećaja.

2. Pomaže kod prehlade i gripe
Eukaliptus djeluje kao sredstvo za iskašljavanje i otvaranje začepljenih nosnica. Uz to, pomaže očistiti tijelo od toksina i štetnih mikroorganizama koji mogu narušiti vaše zdravlje. U slučaju prehlade prije spavanja nakapajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa u ovlaživač zraka kako biste osjećali njegovo blagotvorno djelovanje cijele noći. U težim slučajevima se preporučuje inhalacija, za koju je potrebno ukapati 10 kapi ulja u posudu vruće vode, nagnuti se nad nju glave prekrivene ručnikom i duboko udisati pet do deset minuta.

3. Čisti i pomlađuje kožu
Eukaliptusovo eterično ulje odlično je sredstvo za čišćenje i pomlađivanje ispucane kože ruku i stopala. Pripremite toplu kupku, uspite u vodu morske i gorke soli te nakapajte malo eukaliptusovog ulja. Uronite ruke ili stopala u kupku i držite ih u vodi tijekom 15-20 minuta.

4. Njeguje kosu
Nekoliko kapi eukaliptusovog ulja pomiješanog s kokosovim ili maslinovim uljem ovlažit će i osvježiti vašu kosu. Takva mješavina jako dobro djeluje i za uklanjanje prhuti i smirivanje nadraženog vlasišta. Eukaliptus služi i u borbi protiv uši te predstavlja učinkovitu zamjenu za razna kemijska sredstva.

5. Pomaže zacjeljivanje rana
Eukaliptusovo ulje ima germicidna svojstva i koristi se za liječenje rana, porezotina, ogrebotina, opeklina i uboda ili ugriza. Osim što zacjeljuje, hladi i čisti, štiti otvorenu ranu ili nadraženo područje od nastanka infekcije.

6. Poboljšava krvotok
Kod unutarnje primjene, ulje djeluje kao vazodilatator – sredstvo za proširivanje krvnih žila. Od poboljšane cirkulacije korist ima cijelo tijelo, a to ponajviše pomaže oboljelima od dijabetesa. Dijabetičari obično pate od slabe cirkulacije u ekstremitetima. To može biti vrlo opasno i ponekad dovesti do odumiranja uda.

7. Liječi sinusitis
Istraživanje provedeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Yorku pokazalo je da eukaliptusovo ulje učinkovito liječi upalu sinusa. Pacijenti koji su ga kao dodatan tretman uzimali oralno kod tegoba sa sinusima ili alergija brže su se oporavili. Grgljanje eukaliptusovog ulja preporučuje se i za pročišćavanje grla.

8. Olakšava disanje
Protuupalna svojstva eukaliptusovog ulja čine ga djelotvornom terapijom kod tegoba izazvanih astmom. Utrljajte jednu do tri kapljice eukaliptusovog ulja na prsa. Molekule ulja prodrijet će kroz kožu u krvotok i raširiti krvne žile, čime će pospješiti dotok kisika u pluća i normalizaciju disanja.

9. Štiti zube i desni
Eterično ulje eukaliptusa učinkovito je protiv karijesa, zubnog plaka, upale desni i drugih infekcija usne šupljine zahvaljujući sposobnosti uništavanja mikroba. Zato je aktivni sastojak pasta za zube, vodica za osvježavanje daha i drugih dentalnih higijenskih proizvoda.

10. Uklanja neugodne mirise
Osim što će ispuniti prostoriju ugodnim, osvježavajućim mirisom, eukaliptusovo ulje poslužit će vam i kao zaštita protiv štetnih mikroorganizama. Pomiješajte eukaliptusovo ulje s uljima limuna i čajevca i ulijte smjesu u raspršivač. Ta će vam smjesa poslužiti kao savršeno sredstvo protiv svakog neugodnog mirisa.

Nećete pogriješiti niti ako dodate nekoliko kapi raznim sredstvima za čišćenje i održavanje higijene – sapunu, prašku za pranje rublja, vodi za pranje podova, sredstvima za čišćenje sanitarija i prozora…

Popis mogućnosti je uistinu neiscrpan.

Izvor: Alternativa za Vas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s