Psihoaktivni med himalajskih pčela

Os Uma
Autor: Irena Dujmušić

Blizu vrhova Himalaje žive rojevi mednih pčela Apis laboriosa, najvećih na svijetu, koje mogu narasti do tri centimetra. Osim što su poznate po svojoj veličini i činjenici da košnice rade na liticama Himalaje na visini od 2500 do 4000 metara u planinskim regijama Butana, kineske pokrajine Yunnan, Indije i Nepala, one prave med koji ima psihoaktivna svojstva zbog čega je posebno cijenjen.

Stoga se svake godine pripadnici naroda Gurungun upuštaju u riskantan podvig prikupljanja ovog meda i to pomoću vrlo jednostavne i primitivne opreme – užeta i ljestvi od bambusa.

Psihoaktivni med

Košnice ovih pčela mogu imati promjer i do metar i po, te sadržavati čak 60 kg psihoaktivnog meda, koji se sakuplja dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Postoje tri različite vrste ovog meda: proljetni ili crveni med te jesenski med. Crveni med je taj koji ima jači učinak te se obično ne koristi na lokalnoj razini zbog svoje visoke prodajne cijene. Njegova psihoaktivna, ljekovita i afrodizijačka svojstva se pripisuju grajanotoksinu koji se nalazi u nektaru prikupljenom od bijelih rododendrona.

Ludi med

Prema narodnom vjerovanju, ovaj ludi med, kako ga nazivaju, se koristi za liječenje raznih bolesti i stanja, između ostalog hipertenzije, dijabetesa i spolne nemoći, a u malim količinama daj osjećaj opuštenosti i ima halucinogena svojstva, dok u većim količinama može izazvati teške posljedice trovanja, stoga ga treba koristiti s pojačanim oprezom.

Tekst je izvorno objavljen u 145. broju časopisa Svjetlost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s