Morski krastavac – hrana i lijek

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Kineski kuhari odavno cijene morske krastavce ili trpove koji se tradicionalno pripravljaju u posebnim prilikama kao što je proslava Nove godine. No, ova delikatesa se još od 1757. smatra i sredstvom koje sprječava nastanak bolesti i osigurava dug život. Dapače, Kinezi ga nazivaju haishen što u grubom prijevodu znači „morski ginseng“.

Atlantski trp, Cucumaria frondosa, prvenstveno se prikuplja za hranu, ali nedavno je istraživan i kao izvor ljekovitih komponenti jer je, s medicinskog stajališta, bogat izvor mukopolisaharida (uglavnom kondroitin sulfata) poznatih po svojoj sposobnosti smanjenja boli uzrokovane artritisom, posebice osteoartritisom. Pokazalo se da će već 3 grama sušenog morskog krastavca (u kapsuli ili tableti) značajno pomoći pri smanjenju boli u zglobovima, bez obzira na uzrok. Dapače, kondroitin sulfat je glavni sastojak mnogih lijekova protiv artritisa.

Nove studije su pokazale da ekstrakt morskog krastavca može ubiti i stanice raka, osobito u slučaju karcinoma gušterače. Kad su njegove ostale zdravstvene prednosti u pitanju, trp sadrži veliku količinu masnih kiselina kao što su palmitinska, oleinska i stearinska, a koje izvrsno djeluju na zacjeljivanje rana. Uz ovo, sadrži vitamine A i one skupine B te kalcij i željezo. Morski krastavci, a posebice njihova jajašca, bogati su i proteinima (sadrže veću količinu proteina i od kokošjih jaja) dok se, zahvaljujući sadržaju saponina čija je struktura slična onoj nađenoj u ginsengu, smatraju vrlo dobrim antibiotikom i protuupalnim agensom.

sušeni trp os uma
Sušeni morski krastavci – česta pojava na tržnicama diljem Azije

Trpovi se u Aziji koriste i kao lijek za impotenciju te za liječenje zdravstvenih problema vezanih uz bubrege i reproduktivne organe. Jedna tromjesečna studija je pokazala da je morski krastavac izvrsno sredstvo i za očuvanje desni zbog čega ga se može naći i u nekim pastama za zube. Zapadni svijet, posvećen lijepom izgledu, njega koristi kao sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima za njegu oštećene kože koju će učinkovito i brzo oporaviti.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, morski krastavac obogaćuje krv i našu „ključnu suštinu“ (jing), tonificira qi bubrega te vlaži suhoću (osobito unutarnjih organa). Uobičajena upotreba u kineskoj medicini uključuje liječenje bolesti i tegoba kao što su slabost, nemoć (osobito kod starijih osoba), zatvor zbog crijevnih problema (suhoća) i često mokrenje.

Priprema morskog krastavca je pomalo složena, ponajviše jer je riječ o namirnici čiji se okus obično opisuje kao „neukusan i blag“ stoga se veći dio njegove pripreme svodi na čišćenje i kuhanje, a zatim pirjanje s drugim sastojcima čime mu se dodaje okus. Trpovi su sastojak i jednog od klasičnih svečanih kineskih jela naziva „Osam besmrtnika prelazi more“ što je drevni konfucijanski recept koji još sadrži peraje morskog psa te pet vrsta riba i školjkaša.

trpovi os uma
Uz malo truda, morski krastavac može postati ukusno jelo

Želite li se ovo ljeto i sami iskušati u pripremi ove delikatese azijske kuhinje, mogu vam pomoći sljedeće smjernice:

Prvo je potrebno ukloniti unutarnje organe, a zatim isprati njegovu šupljinu kako bi se uklonili pijesak i ostala prljavština. Nakon toga se kuha u slanoj vodi i kasnije suši na zraku kako bi se očuvao i mogao koristiti i nakon duljeg razdoblja.

Kad ga se želi koristiti, sušeni trp se mora omekšati, slično kao što se to čini sa sušenim bakalarom: prvo se 12 sati namače u vodi nakon čega se sat do dva kuha na niskoj temperaturi kada treba paziti da se u posudi uvijek nalazi dovoljna količina vode. Na kraju se ostavlja na sobnoj temperaturi da bi se ohladio i iscijedio te kasnije koristio u pripremi jela.

Ovako pripremljen morski krastavac može se dinstati na ulju od sezama uz dodatak češnjaka, đumbira, sjeckanih svinjskih nožica i gljiva (obično shitake). Ovome se dodaju umak od kamenica, soje i crni umak, kinesko vino, papar u zrnu te malo soli i vode. Sve zajedno se kuha dok trp ne omekša, a poslužuje se uz kuhanu rižu.

Ukoliko ste odlučili svojem nepcu priuštiti novi okus, možda su morski krastavci pravi izbor. Niže pogledajte video s uputama o čišćenju i uživajte u namirnici koja će vam pomoći održati zdravo srce i sniziti kolesterol, djelovati kao afrodizijak i produžiti mladost.

One comment

  1. I trajno su zaštićeni, odnosno ilegalni za izlov, prema tome i ovaj članak nije baš naj uzorniji

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s