Body builder bez srca i pulsa

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Andrew Jones se može smatrati primjerom napretka medicine i tehnologije jer je riječ o osobi koja živi aktivnim i ispunjenim životom iako nema ni srce, a samim time ni puls zbog čega se i sam ponekad u šali naziva zombijem.

Jones je osoba koja obožava treniranje i fitness, osobito body building, pa ga njegova dijagnoza iz 2012. kojom je ustanovljeno da boluje od kardiomiopatije nije zaustavila u vježbanju i bildanju mišića. Ova bolest dovodi do nepravilnog rada srca i otežanog disanja dok može izazvati i iznenadni srčani zastoj. Nakon što je 4 mjeseca proveo na intenzivnoj njezi, ugrađen mu je uređaj naziva Left Ventricular Assist Device (LVAD) koji kombinacijom baterije i računala nadzire protok krvi u tijelu jer bi Jonesovo srce inače sigurno potpuno prestalo kucati.

Za njega je to privremeno rješenje dok se ne podvrgne transplantaciji srca, no svakako ga ne sprječava da u životu radi ono što voli: „To je sada moj život. Mogao sam se utopiti u tuzi i samosažaljenju ili nastaviti raditi ono što najviše volim.“ Dapače, Jones je sada u boljoj fizičkoj formi nego ikad prije. „Nije se dogodilo preko noći, išao sam korak po korak, ali trudio sam se što ranije vratiti u teretanu“.

Jones se ne stidi svojih ožiljaka i, dok čega pogodnog donatora, nadzire svoj uređaj koji ga drži na životu dok pazi da se baterije ne isprazne. No, unatoč tome, i dalje gaji pozitivan stav i optimizam: „Ja sam vjerojatno najzgodniji zombi kojeg ćete ikada vidjeti,“ kaže referirajući se na činjenicu da je na njegovom tijelu nemoguće osjetiti srčani puls.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s