Iscjeljujuća snaga umeboshi marelice

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Umeboshi je plod drveta ume (Prunus mume), a naziva se i slana šljiva, iako je usko povezan s marelicom. Služi se sušen ili ukiseljen, a konzumira se zbog svoje ljekovitosti. Djeluje kao prirodna prevencija protiv mnogih bolesti, a tajna se nalazi u alkalnom učinku na organizam.

Naime, iako ukiseljen, umeboshi je vrlo učinkovit u mijenjaju nepovoljne pH vrijednosti plazme u krvi. Kod zdravih osoba, krv i druge tjelesne tekućine su blago alkalne, a u većini slučajeva, kronična se bolest razvija kada stanje prelazi u kiselo. Umeboshi na prirodan način pomaže u vraćanju tjelesne prirodne ravnoteže i na taj način djeluje, između ostalog, u borbi protiv umora, probavnih tegoba, pomaže u ublažavanju simptoma astme, gripe i mamurluka te u detoksikaciji organizma.

Jedna od najvećih zdravstvenih prednosti konzumiranja umeboshija je što djeluje kao prirodni antibiotik, još je 1950-ih otkriveno kako uništava mnoge bakterije uzročnike teških bolesti.

Slano-kiseli okus duguje fermentaciji, gdje se konzervira uz pomoć soli i shiso lišća i pri čemu se razvija limunska kiselina. Umeboshi sadrži i velike količine alkalnih minerala uključujući kalcij, željezo, mangan i kalij koji će se zbog limunske kiseline lakše apsorbirati. Osim bogatstva minerala, proteina i masti, umeboshi sadrži veće količine organskih kiselina – limunske, fosforne, pikrinske i katehinske.

Konzumira se samostalno ili kao začin jelima i pićima, u vrlo malim količinama koje su sasvim dovoljne za povoljno zdravstveno djelovanje.

Izvori: Mitoku, Naturally Savvy, The Telegraph

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s