Galaksija koja se sastoji od tamne materije

Os Uma

Galaksija Dragonfly 44 (Vilin konjic) skoro da nema zvijezde, ali pokazuje istu masu, kao i Mliječni put. Desetinama godina ova galaksija nije bila primjećena kao predmet astronomskih istraživanja. Razlog tome je, da objekt udaljen oko 300 miliona svjetlosnih godina pripada takozvanim „tamnim galaksijama“ i sastoji se 99,99 posto od tamne materije, čije direktno dokazivanje još uvijek nije uspjelo.

Ova se galaksija može primijetiti samo indirektno preko njenog gravitacijskog utjecaja, iako je prema trenutnom standardnom modelu kozmologije, u svemiru prisutno pet puta više tamne materije, nego normalne materije. Dragonfly 44 ima približno sličnu masu i veličinu naše galaksije, ali zvijezde u toj galaksiji čine samo 0,01 posto ove mase. Astronomi smatraju da galaksija može zahvaliti samo tamnoj materiji što se uslijed velike rotacijske brzine nije raspala.

Galaksija Dragonfly 44 je otkrivena 2014. godine na Keck-opservatoriju na Havajima uz pomoć Gemini-North teleskopa. Nalazi se u Coma-galaktičkom jatu. Preko izmjerenih brzina tih nekoliki zvijezda u galaksiji, naučnici su mogli izračunati kolika je masa same galaksije. Došli su do vrijednosti od jednog biliona masa Sunca. Ova se masa ne može držati zajedno uz pomoć gravitacije zvijezda u njoj, jer ih je premalo, a masa je prevelika. Iz toga je izveden zaključak o potencijalu prisutne tamne materije. Takođe je još uvek nejasno kako se Dragonfly 44 uopće mogao razviti. Dosadašnje otkrivene tamne galaksije su bile znatno manje.

Autor: Ljiljana Gračanin
Izvor: Astronomski Magazin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s