iPad kao anestezija za djecu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Većina roditelja će se zasigurno složiti da današnja djeca obožavaju tehnologiju. Ono u čemu će biti razlika je stav spram te tehnologije i vremena koje bi njihovi potomci trebali i smjeli provoditi koristeći je. Neki roditelji smatraju da uređaji poput popularnog iPada mogu poslužiti kao dobro sredstvo zabave za djecu kako bi oni tada mogli riješiti neke obveze ili barem „u miru popiti kavu“. Drugi će to smatrati vrlo opasnom napravom koja stvara ovisnost i braniti svojim potomcima da ga koriste. No, jedna studija provedena nedavno u Francuskoj podržava i uznemiruje oba stava podjednako.

Naime, studija provedena nad 112 djece u dobi između četiri i deset godina je pokazala da će djeca nakon što prije kirurškog zahvata neko vrijeme provedu koristeći iPad, biti mirna jednako kao kad zaprime snažan sedativ.

„Strah i tjeskoba su najveći problem za djecu koja iz bilo kojeg razloga moraju otići u bolnicu, osobito ako je riječ o kirurškom zahvatu što predstavlja izvor velikog nezadovoljstva i brige za roditelje,“ izjavio je voditelj studije dr. Samuel C. Seiden, profesor pedijatrijske anesteziologije na Sveučilištu Northwestern Feinberg Medicinske škole u Chicagu. „To je razlog zbog kojeg smo često razmišljali o tome kako smanjiti taj stres kod djece.“

Tijekom ispitivanja, djeca su bila podijeljena u dvije skupine. Jedna skupina je prije operacije primila uobičajeni sedativ kako bi se djeca mogla smiriti i time omogućiti učinkovitije djelovanje anestezije što je običaj koji se inače prati kako bi se mali pacijenti mogli opustiti. Druga je skupina dobila iPadove s prikladnim igricama na kojima su djeca prije operacije provela oko 20 minuta.

ipad-os-uma

Rezultati su pokazali da je razina stresa u obje skupine na kraju dosegnula jednaku razinu što je istraživače potaknulo na zaključak da iPad na djecu djeluje jednako kao i lijek za smirenje. Uz to, odvojenost od roditelja kod djece koja su koristila iPad je kod njih uzrokovala manji stres, a smanjeno je bilo i vrijeme trajanja post-operacijskog oporavka.

Ovo gotovo sigurno ne iznenađuje roditelje koji su barem jednom svojem djetetu u ruke dali iPad ili sličnu napravu. U slučaju kirurškog zahvata, to može djelovati kao „zdravija“ opcija kojom se izbjegava unošenje dodatnih lijekova, no činjenica da iPad na djecu djeluje jednako kao i snažan sedativ djeluje vrlo uznemirujuće u odnosu na svakodnevno korištenje jer, prema tome, djeca koja odrastaju u ovo digitalno doba često bivaju „drogirana“ od strane roditelja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s