Akupunktura ublažava simptom izuzetnog umora vezanog uz rak

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Akupunktura sigurno olakšava tegobe kao što su mučnine, glavobolje, poremećaj cirkulacije, bolovi u leđima, djeluje čak i kod poremećaja u menopauzi. U prilog njenoj učinkovitosti dolaze novi dokazi koji pokazuju da može biti korisna i kod osjećaja umora.

Istraživanje je pokazalo da oko 40% pacijenata oboljelih od raka dojke koji pate od ekstremnog umora mogu imati koristi od akupunkture. Ovo je bio prvi klinički pokus o liječenju pomoću akupunkture za ovaj simptom.

Stotine tisuća žena oboljelih od raka dojke se bore s umorom. To je uobičajeni popratni simptom raka, ali i teških lijekova za kemoterapiju. No, ovo trogodišnje britansko istraživanje je pokazalo koliko akupunktura ima prednosti, ona ublažava i psihički i fizički umor te poboljšava ukupnu kvalitetu života. Zaključak studije je da je akupunktura učinkovita intervencija za upravljanje simptomima umora povezanog s rakom i za poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Profesor Alex Molassiotis, sa Sveučilišta u Manchesteru, koji je vodio ispitivanje izjavljuje: “Umor šteti tisućama bivših pacijenata oboljelih od raka, a ova studija dokazuje da im akupunktura može pomoći. Bili smo oduševljeni kad smo vidjeli koliko pacijenata ima znatnu korist od ovog tretmana, osobito oni koji trenutno imaju ograničene dostupne mogućnosti. Sada treba nastaviti s istraživanjima kako bi razumjeli koristi od akupunkture prije nego što bi mogla biti dostupna putem nacionalnog zdravstvenog sustava.”

Studija je obuhvaćala akupunkturu 227 žena s umjerenim i teškim simptomima umora koje su dobivale kemoterapiju unazad 5 godina, i 75 žena s istim simptomima koje nisu primale akupunkturu.

Nakon 6 tjedana, opći umor pao je za 4 boda, na skali od 0 do 20, za razliku od kontrolne skupine kod koji je pao za 1. Također, anaksioznost i depresija su pale za dva boda, u odnosu na ispitanice koje su dobile samo edukativni materijal. Istraživači nisu mogli procijeniti je li ovim dobrim rezultatima pogodovao i placebo efekt, jer su očekivale korist od akupunkture.

No dokazano je da snaga placeba nije samo u tome da zamišljamo da nam pomaže, nečije vjerovanje da je dobio prikladan lijek vodi do mijenjanja kemijskih procesa u mozgu dotične osobe.

Oko 40% oboljelih od raka dojke pate od umora. Julie Wray, predavačica na Sveučilištu Salford koristi se tretmanima akupunkture, zbog umora koji je rezultat njenog liječenja od raka dojke. Gospođa Wray, izjavljuje: “Umor nastao od liječenja raka dojke je bio tako jak, da me je čak i jednostavna vožnja na posao iscrpljivala. Taj umor me je doveo do točke da sam pomislila ostaviti posao. No, tretman akupunkturom je dopustio da se moj stari život vrati natrag. Nadam se da i druge žene mogu imati koristi od akupunkture nakon ovog istraživanja.”

Više od 300 pacijenata sudjelovalo je u istraživanju koja je financirana od strane udruge “Breakthrough Breast Cancer” i provedeno je u 10 bolnica u cijeloj Velikoj Britaniji.

Akupunktura u javnom zdravstvu u Velikoj Britaniji je u povojima – koristi se samo za liječenje križobolje. Autori su pozvali da se provedu dodatni testovi koji će se fokusirati na isplativost akupunkture s posebnim naglaskom na prednosti za druge vrste raka.

Dr. Julia Wilson, glavna istraživačica udruge Breakthrough Breast Cancer, navodi: ‘Sve više ljudi preživljava rak dojke, više nego ikada prije, što znači da kvaliteta života nakon tretmana postaje sve važnija. Ovi vrlo obećavajući rezultati sugeriraju da bi akupunktura mogla smanjiti simptome umora i poboljšati kvalitetu života mnogih pacijentica s rakom dojke. Ovo također otvara mogućnost da akupunktura postane standardni tretman za umor, iako će proći još nekoliko godina dok to postane stvarnost.“

Kineska akademija medicinskih znanosti također je provela istraživanje vezano uz akupunkturu. Studija je provedena 2009. godine i iznijela je zaključak da akupunktura može olakšati simptome fizičkog i mentalnog umora vezanog uz rak pacijenata te da je terapijski učinak akupunkture na akupresurne točke relativno bolji nego na neakupresurne točke u smanjenju mentalnog umora.

Znanstvene studije o dobrobitima akupunkture su u začetku, no ova studija nam nedvojbeno ukazuje na potrebu da se ovo područje i njeni učinci podrobnije prouče. Tako možemo prirodnim načinima liječenja i ublažavanja simptoma kao što su prirodni lijekovi i namirnice, homeopatija, meditacija ili joga, pridružiti i akupunkturu, osobito kod raka koji se konvencionalno tretira agresivnom i štetnom kemoterapijom.

Izvori: Daily Mail, Journal of clinical oncology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s