Tajanstveni Portal bogova u Peruu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Među lokalnim stanovništvom grada Puno u Peruu kruži legenda o tajanstvenom portalu u blizini jezera Titicaca koji će se jednog dana otvoriti i u naš svijet propustiti bogove. Ti bogovi će doći „u svojim ‘solarnim brodovima’ te zapanjiti cijelo čovječanstvo“. Istraživači danas tvrde da takav portal doista postoji i da je od toga grada udaljen oko 35 km.

Druga legenda vezana uz ovo mjesto spominje španjolske osvajače koji su svojevremeno stigli u Peru kako bi od plemena Inka ukrali zlato i drago kamenje. Jedan je svećenik Hrama sedam zraka, bježeći pred njima, pobjegao zajedno sa zlatnim diskom poznatim kao „ključ bogova sedam zraka“ i skrio se na obližnjoj planini gdje je nakon nekog vremena otkrio i pomoću diska otvorio portal. Svećenik je nakon toga disk prepustio šamanima koje je susreo na planini te prošao kroz portal i nikada se više nije vratio.

solarni-disk-os-uma
Solarni disk plemena Inka

Istraživači vjeruju da ove legende govore o planinskom području Hayu Brand u Peruu koje domaće stanovništvo od pamtivijeka smatra „gradom bogova“. Ondje se nalazi kompleks isklesanih stijena od kojih se posebno ističe tzv. portal bogova, struktura nalik vratima, visoka i široka po sedam metara u čijem se središtu nalazi jedan manji element, također nalik vratima. Prema legendi, manja vrata predstavljaju ulaz za smrtne duše dok veći i više simetričan portal služi kao ulaz kojeg koriste bogovi da bi ušli u naš svijet.

U prilog ovim legendama govori i otkriće kružne depresije s jedne strane manjih vrata, a u koju bi se mogao postaviti omanji disk. Posjetitelji koji su dodirnuli taj kružni oblik tvrde da su pritom osjetili nalet energije i imali neobične vizije o zvijezdama, vatrenim stupovima te da su čuli glazbu koju opisuju kao „ritmičnu, neobičnu i izvanrednu“.

gate-of-sun-os-uma
Puerta Del Sol

Ovaj Portal bogova ili, izvorno, Puerta de Hayu Marca uvelike podsjeća na Puerta Del Sol de Tiwanaku (Portal sunca) koji se nalazi u zapadnoj Boliviji te još pet obližnjih arheoloških nalazišta. Dapače, ako se ta mjesta na karti spoje linijama, dobiva se križ čije se sjecište nalazi u središtu platoa jezera Titicaca, jednog od najsvetijih mjesta na ovom području ispod kojeg su pronađeni dokazi o drevnom gradu starom tisuće godina.

Više detalja o Portalu bogova ne možemo očekivati u skoroj budućnosti jer je to mjesto koje se smatra drevnim arheološkim nalazištem zbog čega je zaštićeno zakonom i sva daljnja iskapanja su za sada zabranjena, iako arheolozi smatraju da se ispod površine kriju brojne strukture i spomenici.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s