Potvrđeno – biljke zaista reagiraju na dodir

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Australski su znanstvenici pronašli dokaze da biljke zaista mogu osjetiti kada ih dodirujemo. I ne samo to, različiti osjeti pokreću kaskadu fizioloških i genetskih promjena, ovisno o poticaju koji biljka prima.

Znanstvenici su otkrili su da prskanje kapljica vode na biljku dovodi do promjene ekspresije tisuća gena, dramatičnog fiziološkog odgovora koji započinje nekoliko minuta nakon podražaja i traje oko pola sata. Dokazali su i da ovaj odgovor nije uzrokovan nekim aktivnim spojevima u vodi već fizičkim kontaktom uzrokovanim kontaktom kapljice vode na površinu lista. Istražili su i što bi još moglo potaknuti takav odgovor te su otkrili da iste promjene izaziva i lagano tapkanje biljke ili dodirivanje pincetom.

Biljke su očito razvile ovakve odgovore, kao i one da osjećaju kada ih insekti jedu ili da komuniciraju međusobno podzemnom mrežom gljivica, da bi mogle preživjeti u prirodi. Za razliku od životinja, biljke ne mogu pobjeći od štetnih stanja i pojava te su razvile složeni obrambeni sustav pomoću kojeg osjećaju svoju okolinu, što im pomaže u otkrivanju opasnosti i adekvatnoj reakciji.

Za sada se ne može znanstveno potvrditi da biljke posjeduju svijest na onaj način na koji bismo opisali ljudsku, no polako se otkriva sve više detalja o biljnom svijetu koji ukazuju kako se one među nama ne nalaze samo zbog opstanka planeta i njezinih žitelja, već i zbog vrlo suptilne interakcije sa svime što ih okružuje, što uključuje i ljude.

Izvori: Phys.org, Science Alert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s