Više od 40 biljnih spojeva zaustavlja širenje raka

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Rak ne bi bio tako koban kad se ne bi širio. Da je rak samo nakupina bolesnih stanica, bilo bi ga lakše liječiti. Ali, širenje raka ili metastaze je baš to, što ga čini tako nestalnim, pa je teško zaustavljiv. Studija, objavljena u žurnalu “Cancer and Metastasis Reviews” ukazuje na to kako biljna prehrana može zaustaviti ovo širenje.

Gary Meadows, istraživač sa Sveučilišta Washington i izvanredni dekan s Koledža za farmaciju navodi da postoji više od 40 biljnih spojeva koji mogu “uključiti” gene koji potiskuju metastaze. On izjavljuje da je zajedno s kolegama pregledao većinu studija o metastazama i da se u najvećem dijelu istraživanja nisu istraživali geni koji potiskuju metastazu. Tradicionalni istraživači raka nisu gledali kako namirnice ili spojevi u hrani mogu izazvati gene da zaustave rak od širenja. Stoga su Meadows i njegovi kolege tražili tu vezu.

Ono što su otkrili je da tvari poput aminokiselina, vitamina D, etanola, ekstrakta ginsenga, karotenoida likopena iz rajčice, kurkumina iz kurkume, sok od nara, riblje ulje i drugi utječu na ekspresiju gena u raku dojke, debelog crijeva, prostate, kože, pluća i drugih vrsta raka. Ove tvari djeluju epigenetski, što znači da uključuju ili isključuju supresorske gene.

Meadows je rekao kako njihovi rezultati predstavljaju samo pregled studija koje su već objavljene i da je potreban podrobniji pogled na te spojeve i njihovu ulogu u sprečavanju širenje raka.

On ističe: “Usmjereni smo na rak već dugo vremena. Tek nedavno smo se počeli fokusirati na rak u svom okruženju. A okoliš, cijelo tijelo je okoliš, vrlo je važno hoće li se ili neće rak proširiti.”

Stanice raka trebaju okruženje pogodno za rast, kako bi se proširile, pa čak i preživjele. Kada oduzmemo stvari kojima se rak hrani i zamijenimo ih sa zdravim stvarima koje hrane cijelo tijelo, možemo stvoriti okruženje u kojem bolest ne može napredovati.

Meadows također kaže da njegova studija učvršćuje dva pojma. Prvo, ona ističe veće uvažavanje uloge prirodnih spojeva u pomaganju našim tijelima da uspore ili zaustave širenje raka. Brojne studije koje sasvim slučajno povezuju hranjive tvari i supresorske gene metastaze ukazuju na potrebu za više namjernog genetskog istraživanja.

“Mnogi od tih učinaka nisu bili popraćeni”, navodi Meadows te dodaje: “Vjerojatno postoji više tih spojeva, više sastojaka, koji još nisu evaluirani.”

On također vidi da ove studije mogu igrati važnu ulogu kao zamjena, te osim sprečavanja raka mogu utjecati na život s rakom i sprečavanje širenja.

Meadows navodi: “Mi smo uvijek u potrazi za čarobnim rješenjem. Pa, postoji puno magičnih tvari u onome što jedemo i povezano je s našim životnim stilom. Samo ih trebamo iskoristiti, a oni mogu i raditi zajedno”

Izvori: Natural Society, Science Daily

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s