Slope Point – otok s najčudnijim drvećem na planetu

Os Uma

Ako ste mislili da neko stablo u vašoj blizini ima čudan oblik, što biste onda rekli na šumu koja raste postrance, smještenu na najjužnijem novozelandskom otoku Slope Point. Smješten na 4.803 kilometara sjeverno od Južnog pola, odnosno 5.140 kilometara južno od ekvatora, Slope Point neprestance udaraju hladni vjetrovi s Antartika.

Budući između Antartike i Slope Pointa ne postoji kopno koje bi zadržavalo strujanje zraka, polarni vjetrovi neometano putuju impresivnih 3.218 kilometara, i nakon što prelete Slope Point obrušavaju se niz sjeverne litice, odlazeći dalje u smjeru Novog Zelanda.

slope-point1

Neprestane udare vjetra tako su iskusila i stabla koja su svojedobno zasadili lokalni uzgajivači ovaca, a kako bi svojim stadima osigurali prijeko potreban zaklon. Upravo je nedostatak zaklona jedan od glavnih razloga zašto ne otoku nema ni kuća, izuzev nekoliko štala i brvnara.

iskrivljeno-drvece-poljska

Za kraj, valja spomenuti da Slope Point nije jedino mjesto na Zemlji s iskrivljenim drvećem. Naime, i u Poljskoj postoji tzv. Iskrivljena šuma, gdje su debla zakrivljena pod kutem od 90°. I dok je u slučaju Slope Pointa jasno kako je za čudan oblik šume odgovoran vjetar, znanstvenici nisu sigurni kakvi su procesi doveli do nastanka poljske Iskrivljene šume. Štoviše, neki čak spominju mogućnost kako je dotična nastala kao rezultat ljudske intervencije tijekom 1930-ih. Ako bi navedeno i bila istina, nije jasno zbog čega bi netko uložio toliki trud u iskrivljavanje cijele šume.

Autor: Miroslav Bartulović
Izvor: Znanost.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s