“Solarni dječaci” – zagonetka koja zbunjuje znanstvenike

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Neobjašnjivo stanje dvojice braće iz Pakistana zbunjuje znanstvenike koji pokušavaju riješiti zagonetku. Naime, dvojica dječaka, nazvanih “Solarni dječaci”, potpuno normalno funkcioniraju danju, no sa zalaskom Sunca padaju u vegetativno stanje, odnosno, postaju paralizirani bez mogućnosti govora ili kretanja.

Shoaib Ahmed, 13, i njegov brat Abdul Rasheed, 9, normalni su i aktivni dječaci tijekom dana, no nakon što Sunce zađe obojica postaju paralizirani, ne mogu ni otvoriti oči, a kamoli govoriti ili kretati se. Javed Akram, profesor medicine na pakistanskom Institutu za medicinske znanosti, izjavljuje da liječnici ne mogu utvrditi što je uzrok ovog simptoma, ali da su prihvatili ovaj slučaj kao izazov te da ga namjeravaju riješiti. Dječaci su pod nadzorom u bolnici gdje se nad njima provode razni testovi, a sve pod pokroviteljstvom vlade Pakistana koja im pruža besplatnu medicinsku skrb. Provode se opsežna medicinska ispitivanja u glavnom gradu, Islamabadu, a uključeni s i mnogi strani stručnjaci kojima se šalju nalazi na daljnje razmatranje. Istraživači su također prikupili uzorke tla i zraka iz sela u kojem žive dječaci, a za sada se pretpostavlja da se radi o genetskom poremećaju, budući da su im roditelji prvi rođaci.

Dječaci dolaze iz siromašne obitelji, u kojoj je sve zajedno bilo šestero djece, od kojih je dvoje preminulo u ranoj dobi, dok drugo dvoje ne iskazuje nikakve neobične simptome. Mohammad Hashim, otac, ima svoju jednostavnu teoriju. On naime smatra kako njegovi sinovi dobivaju energiju od Sunca. No znanstvenici su tu teoriju odbili, jer se dječaci mogu kretati danju čak i ako nema Sunca, ako se primjerice nalaze u tamnoj prostoriji ili za vrijeme oluje.

Dok su oštećenja živca ili zaustavljanje pokreta mišića tijekom REM faze sna pravi razlozi koji uvjetuju privremenu paralizu i paralizu spavanja, niti jedan od ovih uzroka nije prisutan kod solarnih dječaka. Liječnici se nadaju da će, s vremenom, uspjeti saznati pravi uzrok njihovog poremećaja te da će napredovati s liječenjem.

Izvori: The Guardian, Medical Daily

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s