Neuroznanost: melodija koja smanjuje anksioznost za 65 posto

 

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Glazba od pamtivijeka ima veliku ulogu u duhovnom, ali i psihofizičkom aspektu ljudi te se koristi za poboljšavanje zdravstvenog stanja. I dan danas, zvučna terapija je popularan način opuštanja i iscjeljivanja. Neuroznanstvenici iz Velike Britanije su se pozabavili ovom teorijom te su istražili koja melodija može pružiti maksimalni učinak pri uklanjanju anaksioznosti.

Istraživanje je provedeno na sudionicima koji su pokušavali rješavati teške zagonetke što je brže moguće, dok su bili spojeni na senzore. Rješavanje zagonetki je izazvalo određenu razinu stresa, a za to vrijeme su sudionici slušali različite melodije. Istraživači su im pri tome mjerili moždanu aktivnost, kao i fiziološka stanja koja uključuju otkucaje srca, krvni tlak i brzinu disanja.

Prema Dr. Davidu Lewis-Hodgsonu s Mindlab International, koji je proveo istraživanje, znanstvenici su otkrili jednu melodiju koja je dala najbolje rezultate u opuštanju. Radi se o melodiji “Weightless” koja je smanjila razinu anaksioznosti za čak 65 posto, te smanjenje od 35 posto u njihovim uobičajenim fiziološkim stopama opuštanja.

Znakovito je to da se radi o melodiji koja je konstruirana kako bi prouzročila ovakve učinke. Kreirala ju je skupina Marconi Union, u suradnji s terapeutima zvukom. Pažljivo aranžirana harmonija, ritmovi i bas linije pomažu usporiti otkucaje srca, smanjuju krvni tlak i snižavaju razine hormona stresa kortizola.

Rad na uklanjanju anaksioznosti je iznimno važan. Stres ili pogoršava ili povećava rizik od razvoja zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, pretilost, depresija, gastrointestinalni problemi, astma i još mnogo toga. Ono što posebno zabrinjava je znanstvena činjenica da stres uzrokovan poslom uzrokuje više smrtnih slučajeva nego li dijabetes, Alzheimerova bolest ili gripa.

U ovo doba konstantnog bombardiranja informacijama i zadacima, znanost je jasna: ako želimo da naš život potraje, i to ne u smislu pukog preživljavanja već kvalitetnog življenja, trebamo odrediti prioritet, a to je da si omogućimo odmor i opuštanje. Glazba je jednostavan način kojim si možemo pomoći, te bi uz ostale metode iscjeljivanja trebali uključiti i terapiju zvukom.

Izvori: The Mind Unleashed, Inc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s