Kanabis kao lijek protiv ovisnosti o opojnim drogama

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Kanabis može učinkovito pomoći osobama koje se bore s ovisnošću da preokrenu svoje živote, tvrdnja je novog rada znanstvenice Yasmin Hurd s Icahn Medicinskog fakulteta Mount Sinai. Ovim se radom sumiraju prethodna istraživanja koja su pokazala da kanabinoidi mogu smanjiti žudnju za opioidima te ublažiti simptome odvikavanja.

U cijelom svijetu je konzumacija opioida u porastu, što za sobom povlači i veći broj smrtnih slučajeva. Predoziranja odnose preveliki broj života i to ne samo ona uzrokovana korištenjem droga poput heroina, već i prekomjernim korištenjem lijekova protiv bolova.

Autorica rada, neuroznanstvenica Yasmin Hurd, navodi rezultate prijašnjih istraživanja poput istraživanja provedenog na životinjama gdje su se ispitivali učinci kanabisa kod ovisnika o opioidima. Rezultati su pokazali dokaz da kanabinoidi mogu imati “dugotrajne terapeutske učinke”. Naime, vrsta kanabinoida, kanabidiol, na animalnom modelu učinkovito smanjuje žudnju za heroinom. Navedena je i mala studija iz 2015. godine, koji je pokazala kako kanabidiol pomaže u ublažavanju tjeskobe vezane uz žudnju kod heroinskih ovisnika.

Yasmin Hurd ističe: “Moramo biti otvoreni prema kanabisu, jer je očito da postoje dijelovi biljke koji imaju terapeutska svojstva, no bez empirijskih ili kliničkih istraživanja, prepuštamo da nasumična svjedočanstva vode ljude kako će glasati i koja će se politika voditi. Slučaj s kanabisom je jedan od rijetkih u povijesti kada navodimo laike i političare da odlučuju je li neka tvar ljekovita ili ne. Ako želimo reći nešto o kanabisu, moramo dokazati da je ljekovit.”

Treba istaknuti i činjenicu iz istraživanja provedenog prošle godine koje je pokazalo da se sve manje ljudi koristi opioidima u onim državama koje su ozakonile uporabu medicinskog kanabisa. Istraživači su ispitali podatke o smanjenju korištenja opoida u 18 država SAD-a u razdoblju od 1999. do 2013.

Posebno je važno navesti da je nedavno američka Nacionalna akademija znanosti, inženjeringa i medicine objavila izvještaj koji se sastoji od 24.000 znanstvenih sažetaka koji uključuju kanabinoide, što sugerira da postoji dovoljno dokaza da kanabis ima ljekoviti potencijal. Ova činjenica bi trebala konačno potaknuti promjene zakona da se kanabis makne s liste opasnih droga, što bi bio potez koji će omogućiti istraživačima da mogu slobodno vršiti istraživanja koja će dokazima pomoći i u debati je li ili nije kanabis zaista ljekovit, a to će direktno imati utjecaja na sve ljude koji se ovom biljkom moraju liječiti ilegalno.

Izvori: Medical Daily, High Times

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s