Post – nepogrešiva terapija kod mnogih bolesti

Os Uma

Post može donijeti brojne prednosti za vaš organizam – i fizičke i psihičke. S razlogom se naziva “čudotvornom terapijom”, jer je popis tjelesnih stanja poboljšanih postom dugačak i raznovrstan. Riječ je o alergijama, artritisu, probavnim smetnjama, kožnim tegobama, kardiovaskularnim bolestima, astmi, karcinomu itd. Post potiče čovjekove tjelesne mehanizme ozdravljenja i dovodi do poboljšanja stanja kod bilo koje bolesti.

Kako post pomaže?

Post će odmoriti vaš probavni sustav, omogućiti čišćenje i detoksikaciju tijela te dovesti do osjećaja lakoće i povećanja razine energije. Post je odličan lijek za sve naše “štetne” užitke. Nema ničeg lošeg u uživanju u hrani, ali dugotrajan unos viška hrane predstavlja veliko opterećenje za tijelo.

Tijekom posta naš organizam se odmara od stalnog “napada” hranom. Energiju koju štedite tijekom posta organizam preusmjerava na liječenje i oporavak. Ta energija oslobađa vaše stanice od otrova, regenerira tkiva i organe, te uklanja prirodni metabolički otpad koji proizvode čak i zdrave stanice.

Nemojte misliti da je post sam po sebi lijek. Post zapravo stvara pogodne uvjete za samoizlječenje. Naš se organizam zna sam izliječiti, a sve što mi trebamo napraviti jest – ne smetati mu pritom.

Sam početak posta nikad nije lagan, pa ćete vjerojatno osjećati brojne popratne pojave detoksikacije. Ipak, vrlo brzo ćete imati osjećaj da ste lakši i da imate više energije. Obuzet će vas veći zanos i trebat će vam manje sna nego inače da biste se osjećali svježe.

Neke od prednosti koje donosi post su povećana otpornost na bolesti, okrepljujući san, čista koža, detoksikacija organizma, poboljšana osjetila, više energije, smanjenje simptoma alergija
pomlađivanje i vitalizacija, odmor za probavni sustav, gubitak kilograma, poboljšanje stanja kod mnogih bolesti.

Postoje razne vrste posta, a najbolje je započeti s nekom jednostavnom i kratkotrajnom varijantom. Čak i kratki post dat će vašem tijelu, probavnom sustavu i organizmu priliku za odmor. Sve vrste posta imaju nešto dobro za ponuditi, a vaš će izbor ovisiti o vašem životnom stilu, zdravstvenim problemima i ciljevima.

Vrste posta

Suhi post
Suhi post je najekstremniji oblik posta. Kod suhog posta je u kratkim razdobljima (obično na jedan dan) zabranjen unos hrane i vode.

Tekući post
Kao što ime sugerira, kod ovog se posta unosi samo tekućina. Post vodom je najjednostavnija i vjerojatno najstarija vrsta tekućeg posta. Ovaj post daje vašem tijelu terapeutske prednosti u kratkom razdoblju jer se detoksikacija brže odvija. U tekući post spada i veoma popularan post voćnim i povrtnim sokovima.

Djelomični post
Ovaj post uključuje i čvrstu hranu. Ovdje spadaju različite dijete za čišćenje organizma ili mono-dijete poput posta uz pomoć riže.

Kako započeti?

Najbolje je započeti jednodnevnim postom uz sokove ili voće. Post koji uključuje sokove odličan je način detoksikacije jer poboljšava vaše zdravlje i vitalnost. Svježi organski sokovi pomoći će vašem tijelu da izbaci sve loše tvari iz organizma.

Ovaj post daje vašem tijelu kvalitetne hranjive sastojke koje organizam može koristiti za ponovnu izgradnju. Možete koristiti voćne i povrtne sokove, ali ih nemojte miješati.

Izbjegavajte sokove u boci ili tetrapaku. Po mogućnosti koristite samo svježe, organske ili domaće namirnice.

Kako izabrati najbolje voće ili povrće za post?

Jabuke su odlične za jetru i crijeva.
Kupine sprečavaju proljev i uklanjaju sluz.
Borovnice jačaju vaš imunološki sustav i snizuju povišenu tjelesnu temperaturu.
Grožđe pročišćava krv i pomaže zdravlju debelog crijeva.
Limuni su dobri za jetru i mjehur, pomažu kod alergija, astme, kardiovaskularnih bolesti i prehlada.
Naranče jačaju imunološki sustav i pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i proširenih vena.
Breskve poboljšavaju izgled kože i pomažu kod detoksikacije.
Kruške smanjuju visoki krvni tlak i odlične su za mjehur.
Ananas je dobar za oči i kožu, pomaže kod alergija, artritisa i raznih upala.
Repa je pogodna za krv i jetru, pomaže kod artritisa i menstrualnih problema.
Kupus je odličan za debelo crijevo, pomaže protiv čireva.
Mrkva je dobra za oči i kožu, djeluje protiv infekcija, te pomaže kod artritisa i osteoporoze.
Celer je izvrstan za detoksikaciju i za bubrege.
Rajčica poboljšava rad probavnog sustava i štiti od nekolikih vrsta raka.

Prakticirajte post jednom tjedno, sve dok ne nestanu nuspojave detoksikacije. Nakon toga pokušajte s jednodnevnim postom (samo uz vodu), 2 do 4 puta mjesečno.

Savjeti za post sa sokovima

Pijte tri do pet čaša razrijeđenog soka dnevno. Ako imate bolove u trbuhu, koristite jako razrijeđen sok ili ga “mućkajte” u ustima prije gutanja kako bi se izmiješao s vašom slinom. Uz sokove pijte minimalno dvije litre vode dnevno. U vodu možete dodati iscijeđeni limun. Dozvoljene su i jedna ili dvije šalice biljnog čaja dnevno. Svježi sok treba odmah popiti, ali ne prebrzo. Polako pijte sok i smatrajte ga pravim obrokom. Možete sok uzimati sa žlicom, jer će vam to pomoći da ga sporije popijete.

Prije i nakon posta

Pripremite se za post tako da nekoliko dana prije posta jedete manje obroke i lakša jela. Dok postite, nemojte previše vježbati. Lagana je vježba dobra, čak se i preporučuje, ali zahtjevnije vježbe ostavite za neko drugo vrijeme. Hodanje i joga su prikladni za vrijeme posta. Ne zaboravite se puno odmarati – uvijek kad osjetite potrebu za snom, odspavajte malo.

Prekid posta treba biti polagan kao i sam početak. Polako uvodite na jelovnik “normalnu hranu”. Za početak možete pojesti juhicu od povrća ili malo voća. Nakon posta nemojte se vratiti starim navikama. Pokušajte jesti samo ono što je najbolje za vaš organizam!

Autor: Marina Biljak
Izvor: Alternativa Za Vas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s