Kratka meditacija za san

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Svi želimo i tražimo najbolji način rješavanja nakupljenog stresa i iscrpljujućih aktivnosti kojima smo se bavili tijekom dana. Iz tog će razloga većina nas uvečer posegnuti za šalicom umirujućeg čaja ili nekim drugim sredstvom koje će mu pomoći da lakše utone u san, ovisno o afinitetima i potrebama osobe, jer je manjak sna najčešći uzrok daljnjeg stresa zbog čega se lako možemo naći u začaranom krugu napetosti i nervoze.

Postoje razne tehnike za pomoć i opuštanje na kraju radnog dana, a meditacija je jedna od njih i to vrlo učinkovita. Njezina svrha je internalizirati sve pozitivno, a izbaciti ono negativno pri čemu je osnovno da i sami to želite. Naime, postoje osobe koje ne žele otpustiti loše stvari te uz njih prianjaju čime u sebi stvaraju dodatan nemir i uzrokuju nezdravo stanje uma.

Meditacijska tehnika koju donosimo u nastavku je vrlo jednostavna i svakako biste joj trebali dati priliku te ju primijeniti slijedeći put prije sna:

  1. Zatvorite oči te stvorite vezu između uma i tijela. San ne služi samo fizičkoj obnovi nego i mentalnom i emocionalnom odmoru.
  2. Prisjetite se svih uspješnih stvari koje ste obavili tijekom dana i zapamtite koliko je to za vas bilo iscrpljujuće dok razmišljate o onome što trebate obaviti naredni dan. Čak i ako ste u nečemu pogriješili, mislite o tome da vaš trud nije bio potpuno uzaludan te da će vam san pomoći da prikupite snagu za buduće aktivnosti. Zato razmišljajte o sutrašnjim zadacima, ali ne o tome što bi moglo poći po krivu nego o tome da će se dogoditi nešto na što trebate biti spremni, a u čemu će pomoći dobar i odmoran san.
  3. Nakon što se prisjetite svega što se učinili prethodnog dana i nakon što odredite ciljeve za naredni dan, počnite razmišljati o sebi te svojoj ulozi kao dijela prirode i društva u kojem djelujete. Mislite na to da je ono što ste danas napravili imalo utjecaj na vašu okolinu te da će vam san pomoći da prikupite snagu za sutrašnji dan. Da biste spriječili negativne misli, sebe morate uvjeriti da ste dio nečega, da negdje pripadate.
  4. Razmišljajući o svemu tome, shvatit ćete da vam je san doista potreban. Osjetite kako krevet iz vas izvlači energiju, kako se vaša osjetila raspršuju, a vi se bez straha prepuštate praznini svoje sobe. San je podjela između onoga što ste učinili danas i onoga što ćete učiniti sutra. Mislite na to i u vama će se javiti želja za spavanjem jer je ispred vas novi dan prepun mogućnosti.

Vrlo jednostavno. Ako ste nakon toga još uvijek potpuno budni, to znači da u procesu niste uspjeli izbaciti sve negativne misli, no ako je san nešto s čime se svaku večer borite, potražite stručnu pomoć jer vas previše misli i nemogućnost opuštanja mogu mentalno uništiti i narušiti zdravlje. No svakako dajte priliku meditaciji. Laku noć!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s