Zečja rupa otkriva tajnu podzemnu pećinu viteza templara

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Povjesničari su po prvi put istražili skrivenu pećinu u grofoviji West Midlands u Engleskoj, za koju se smatra da je vitezovima templarima služila za izvođenje obreda.

Historic England, nadležno tijelo za zaštićene lokacije je ovu podzemnu umjetno stvorenu nastambu kategoriziralo kao pećinu, a smještena je samo metar ispod zemlje te u stijenama napuštenog kamenoloma sadrži nekoliko udubljenja u zidu, ukrasne kamene značajke te krstionicu.

Poznata je kao pećina Caynton koja se nalazi se u šumi u blizini Shifnala u Shropshireu, a lokalna legenda navodi da se koristila kao tajno mjesto vitezova templara – katoličkog vojnog reda osnovanog u 12. stoljeću. Datum nastanka nije preciziran, no pretpostavlja se da datira s kraja 18. ili početka 19. stoljeća, više stotina godina nakon što je red templara razriješen.

Ulaz u ovu pećini čini takozvana zečja rupa, kroz koju tunel vodi do mreže prolaza i lukova isklesanih u pješčenjaku pa sve do krstionice. Pećina nije baš visoka, a negdje je toliko niska da se u neke komore može doći jedino četveronoške.

Nakon što su vlasnici zemljišta primijetili da pećinu koriste vandali i da se izvode rituali crne magije, ulaz je 2012. zapečaćen. Obzirom na starost pećine, ona je i dalje u odličnom stanju te odaje dojam podzemnog hrama. Što se točno tamo u prošlosti zbivalo za sada je još uvijek misterija o kojoj govore samo lokalne priče.

Izvori: RT, BBC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s