Oporavak od bolesti ovisi o hrani koju jedemo

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Jesti ili ne jesti kad smo bolesni? Postoje mnoga vjerovanja da “bolest treba izgladnjeti”, no je li to uvijek točno? Primjerice, žudite za juhom od piletine kad imate gripu ili ste prehlađeni? Za to postoji dobar razlog: promjena prehrambenih navika može biti ključna u reakciji imunološkog sustava na razne infekcije. 

Istraživači sa Sveučilišta Yale otkrili su da je hranjenje zdravih miševa glukozom njima spasilo živote dok je one zaražene bakterijama glukoza ubila. Zanimljivo je da je isti učinak nastao i kad nisu bili prisutni stvarni patogeni: glukoza je jednako djelovala na miševe kojima su ubrizgane molekule bakterija ili virusa koje inače potiču nastanak upalnih procesa.

Upala je opća aktivacija imunološkog sustava do koje dolazi kada tijelo otkrije uljeza. Ona uzrokuje većinu simptoma bolesti dok će oštetiti, a ponekad i ubiti, domaćina kojeg pokušava zaštititi. Istraživači stoga vjeruju da izlječenje od infekcije uglavnom ovisi o toleranciji imuniteta kad on kreće u eliminaciju patogena.

Naime, miševi korišteni u istraživanju su preživjeli imunološku reakciju zahvaljujući strategiji hranjenja. Baš kao i ljudi, zaraženi miševi su izgubili apetit, no oni zaraženi gripom su vrlo brzo ponovno počeli jesti. Razlog tome je bilo to što bakterije i virusi pokreću različiti upalni odgovor, a hrana je korisna u preživljavanju virusne, ali ne i bakterijske reakcije. Kao odgovor na virusnu zarazu, miševima je bila potrebna glukoza koja će njihov mozak zaštititi od oštećenja uzrokovanog upalom dok je antivirusna reakcija kod miševa koji nisu dobili glukozu uzrokovala odumiranje stanica u mozgu.

No kad je bila riječ o obrani od bakterija, miševima je manjak šećera bio od koristi. Naime, kad se u tijelo ne unosi šećer, ono će umjesto toga metabolizirati masnoću i tako stvarati kemikalije naziva ketoni. Kod miševa s bakterijskom upalom je takva ketogena ishrana bila od koristi. Oni koji su ipak dobili glukozu ili je njihov ketogeni metabolizam na neki način bio blokiran, umirali bi od epileptičkih napada uzrokovanih neuronskim oštećenjima. Istraživači vjeruju da je uzrok tome bila prevelika količina slobodnih radikala koje su stvorile bakterijska upala i probava glukoze, a koji su oštetili neurone. Suprotno tome, upala uzrokovana virusima ne stvara radikale.

Ovo otkriće može pomoći objasniti staru izreku prema kojoj prehladu treba hraniti, a groznicu izgladnjivati. Prehladu obično uzrokuju virusi dok će bakterije biti uzrokom upalnih procesa. Također, kada je riječ o sepsi, ozbiljnoj upalnoj reakciji tijela na infekciju, izgladnjivanje ili hranjenje nije pokazalo nikakve rezultate, ali samo zato jer se u studijama nije navodilo je li riječ o bakterijskoj ili virusnoj sepsi. Istraživači sa Yalea stoga namjeravaju provesti kliničko istraživanje i pacijente odvojiti u odnosu na uzrok sepse te sukladno tome odrediti hoće li stopa preživljavanja ovisiti o ishrani.

Što to znači za nas, sada u jeku sezone gripe i prehlada? Istraživači poručuju da promjena ishrane može biti od pomoći pri pokretanju ispravne reakcije metabolizma, a neke od savjeta za borbu protiv istih možete pročitati u našim tekstovima Đumbir kao lijek, Mega doze vitamina C – lijek protiv raka i drugih teških bolesti te Zašto i kako učinkovito očistiti organizam i Ne ako…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s