Gavran – taj garavi konspirator

Os Uma
Piše: Krešimir Pavlović

Čini se kako su gavrani sposobni razvijati apstraktne predodžbe o mogućem ponašanju drugih, što pokazuje jedno međunarodno ispitivanje objavljeno u internetskom znanstvenom žurnalu “Nature Communications”. Sposobnost zamišljanja situacije u kojoj pojedinac osjeća kako je pod nadzorom te razvijanja adekvatne reakcije na to, oduvijek se smatralo svojstvenim jedino ljudima no posljednje provedeno istraživanje to opovrgava.

Pernate ispitanike podijelili su u dvije skupine, testnu i kontrolnu, te su ih smjestili u zasebne prostorije s hranom. Kako ne bi bilo sumnje ima li hrane dovoljno, svaka je ptica promatrala kroz zaštitno staklo kako ispitivač slaže hranu na hrpicu, nakon čega je staklo zamračeno. Kada je prozorčić na vratima bio spušten u trenutku ulaska ptica u prostoriju, one su zaštitnički opkolile svoj ‘plijen’. Isto ‘paranoično’ ponašanje ispitanici su pokazali u situaciji kada je prozorčić naknadno nečujno spušten, kao i u situaciji kada u okolišu nije bilo drugih ‘konkurentskih’ zvukova.

Poznato je kako životinje u prirodi skrivaju hranu kada protumače reakcije drugih životinja kao prijetnju ili kada začuju neki nepoželjan zvuk, ali ne i kada osjete da ih se nadzire. Poznato je i kako se u prirodi životinje obično vraćaju po skrivenu hranu koju su morale napustiti, dok se gavrani prilično rijetko vraćaju po skrivenu hranu iz straha da konkurentski gavrani ne otkriju njihovo skrovište.

Već je otprije poznato da gavrani izrađuju i koriste više raznih alatki pomoću kojih će doći do hrane, te kako mogu razvijati nove metode njihove primjene, ali i prenositi znanje o tome drugim pticama. Ovu pojavu zorno objašnjava jedan od brojnih video materijala koji pokazuje svu njihovu sposobnost razmišljanja.

Poznato je i kako godinama ne zaboravljaju na zlo, kako su skloni ogovaranju pripadnika svog jata, te kako neki od njih, npr. azijski gavrani, oponašaju društvenu strukturu tamošnjih proširenih obitelji dok američki gavrani formiraju svoje obitelji prema tamošnjem užem društvenom nukleusu, između ostaloga. No, posljednjih godina provedena su neka prilično fascinantna znanstvena istraživanja na gavranima i drugim korvinidima koja su donijela nove spoznaje. Tako je otkriveno kako gavrani umiju slagati logičke puzle, čak i one malo zahtjevnije, te je utvrđeno kako održavaju sprovode za članova svog jata. Tako nalazi ove posljednje ‘konspiratorske’ studije o tim nevjerojatno inteligentnim i snalažljivim pticama dodatno umanjuju značaj onoga misaonog što smatramo svojstvenim jedino ljudima.

Izvori: Nature, NASW, Elsevier, Elsevier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s