Nikola Tesla – Nepoznato o poznatom izumitelju

Os Uma
Piše: Krešimir Pavlović

Danas se ovom svjetski poznatom izumitelju i vizionaru pripisuje između 212 i 300 patenata na području elektrotehnike i elektrodinamike te nebrojeno mnogo tehničkih inovacija i novina no neke pojedinosti iz života genijalnog znanstvenika ostale su u sjeni njegovog intelekta. U nastavku ću ih nastojati prikazati u okvirnim crtama.

Tesla-bankster

Nikola Tesla preselio se iz Francuske u SAD 1884.,  te je naredne godine proveo radeći kao električar u kompaniji „Edison General Electric“ za plaću od 18 $ (440 $ u današnjoj vrijednosti). Nakon nesuglasica s Thomasom Edisonom, Tesla napušta kompaniju i 1887. osniva vlastitu tvrtku  „Tesla Electric Company“.

1888. godine Tesla potpisuje ugovor s kompanijom „Westinghouse Electric & Manufacturing Company“ o korištenju svog patenta napajanja putem izmjenične energije. Prema odredbama prilično izdašne ponude izumitelju je pripalo 62 000 $ (oko 1,5 milijun $ danas), zatim udio od 150 dionica u novoj kompaniji te dodatna dividenda od 2,5 $ po svakoj obračunskoj jedinici energije proizvedene pomoću njegovog patenta (tada je to bila konjska snaga). Danas se smatra kako je ova posljednja dividenda u narednim godinama mladom izumitelju mogla donijeti prinos od 1,4 milijuna $ (danas 25 milijuna $).

Uslijedilo je razdoblje nesmiljene propagandne bitke s Teslinim rivalom, Thomasom Edisonom,  u području elektrike i elektrifikacije. U nizu raskošnih i skupocjenih javnih demonstracija koje su se izmjenjivale s medijskim napadima s obje strane, Tesla je nastojao razuvjeriti javnost od navodne opasnosti napajanja izmjeničnom energijom, a Edison pak uvjeriti javnost kako tome nije tako. No, dok je Thomas Edison uživao financijsku zaštitu multimilijardera J. P. Morgana te si je mogao priuštiti i daleko veće izdatke od poduzetih, Teslin suradnik George Westinghouse tada je bio tek multimilijunaš u usponu.

Tako je do 1907. kompanija „Westinghouse Electric & Manufacturing Company“ zapala u ozbiljne gubitke uslijed troškova nastalih u ‘Ratu dviju struja’. Situacija je navodno postala toliko kritična da je rezultirala nekim ishitrenim i, kako se kasnije pokazalo, katastrofalnim odlukama. Kako priča pripovijeda, George Westinghouse jednom je posjetio Teslu sa zahtjevom da zamrzne svoja potraživanja na ime dividende prema proizvedenoj energiji na razdoblje od slijedećih pet godina, ne bi li se kompanija kojoj je prijetio bankrot financijski oporavila. Izumitelj je na to poderao ugovor objasnivši svom suradniku kako mu je dovoljno to što je netko vjerovao u njegov rad. Danas se procjenjuje kako su patenti navedeni u ugovoru u tom trenutku vrijedili 12 milijuna $ (danas 300 milijuna $). Westinghouse je na koncu otkupio vlasničko pravo na patent napajanja istosmjernom energijom za iznos od 216.000 $ (5,4 milijuna).

U slučaju da je spomenuti ugovor suspendiran na razdoblje od pet godina, Tesla bi postao milijarder još prije svog 45. rođendana. Njegovi potomci danas bi vjerojatno raspolagali bogatstvom većim od onog kojim raspolaže britanska kraljica.

Stroj koji će dokinuti rat

Prije nekoliko godina objavljena je preslika jednog novinskog eseja iz 1935. pod nazivom  „Machine to end War“ u kojem je Nikola Tesla iznio svoje vizije društva budućnosti.  U nastavku slijede navodi onih najvažnijih Teslinih uvida.

“Do godine 2100. eugenika će biti općeprihvaćena grana znanosti. Do tada, prirodni će zakoni koji osiguravaju opstanak najbolje prilagođenih jedinki iskorijeniti manje poželjne karakteristike. Čovjekov osjećaj empatije u obliku u kojem je razvijen danas rezultirao je održavanjem na životu i skrbi za one koji te zakone narušavaju.”

“Jedina danas poznata i primjenjiva metoda poznata našoj civilizaciji kojom je moguće ostvariti taj cilj sprječavanje je daljnjeg razmnožavanja te sterilizacija ili stroga kontrola nad nagonom za reprodukciju. Prisilna sterilizacija osuđenih kriminalaca koju već sada provode pojedine europske te američke države nikako nije dovoljna.“

„Među kolegama eugeničarima danas postoji zajedničko uvjerenje kako je instituciju braka potrebno otežati koliko god je to moguće. Svatko tko ne ispunjava nasljedne karakteristike poželjne kod potomstva, zasigurno ne bi smio ulaziti u reproduktivne odnose. Za stotinu godina od sada stupanje u prokreativne radnje s eugenički nepodobnim partnerom činiti će se riskantnim onoliko koliko je to danas razmnožavanje s kriminalcima.”

Pri zaključku svog eseja o budućnosti čovječanstva poznati izumitelj razmatra i utjecaj najrasprostranjenijih opijata na društvo te npr. kavu i čaj opisuje kao toksične napitke da bi pred kraj pasusa alkohol opisao kao oživljujući eliksir života. Danas nitko ne može poreći značaj i ulogu koju je poznati lički izumitelj imao u napretku znanosti u svijetu te u porastu standarda življenja čovječanstva. No, očito je kako je taj silan intelekt pratilo prilično kržljavo i uskogrudno srce. „Teško je pomiriti neograničenu energiju i ograničen um.“ – jedan je od poznatijih i češće korištenih citata Nikole Tesle, preuzetih iz opisanog novinskog eseja.

Izvori: Hello Earth, Celebrity Net Worth, io9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s