Prva umjetna kiša meteora

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Složit ćemo se da je kiša meteora očaravajuća pojava kojoj rado svjedočimo kad god smo u prilici. Riječ je o rijetkom fenomenu koji je sve do sada bio isključivo prirodan, no veliki je interes jednu japansku tvrtku ponukao da od njega napravi veliki posao zbog čega se prva umjetna kiša meteora očekuje već sljedeće godine.

ALE, tvrtka koja stoji iza projekta, stvara spektakl naziva Sky Canvas (Nebesko platno) koji će stvoriti kontroliranu kišu meteora. Ono što ovaj projekt čini posebno zanimljivim jest to da nije riječ o optičkoj iluziji nego činjenica da će iz posebno dizajniranih satelita biti ispuštani fizički materijali koji će pri izgaranju u atmosferi stvoriti sjajan svjetlosni učinak.

ALE

Kockasti sateliti stvoreni u tu svrhu su relativno maleni, duljine oko 60 cm sa svake strane, no mogu nositi dovoljnu količinu peleta (od 300-400)  koji će stvoriti dojam kiše meteora, a kojima se može upravljati sa zemlje. Peleti su posebno dizajnirani kako bi bili nevjerojatno sjajni, unatoč svojoj malenoj veličini, a što je ostvareno mješavinom kemikalija. Svaki od njih sjajit će od pet do deset sekundi osiguravajući tako dovoljno vremena za zapažanje.

Ovaj će se spektakl, kako je planirano, prvi puta odvijati nad nebom iznad Hiroshime dok se predviđa da će biti vidljiv na udaljenosti i od 100 km. Sateliti će se nalaziti iznad Australije na visini od oko 500 km i bit će usmjereni ka Japanu. Ovoj promociji znanosti kroz zabavu namjerava se pridružiti i Japan Airlines, tvrtka sponzor, koja u to vrijeme namjerava organizirati posebne letove kako bi gledatelji imali čak i bolji pogled na svjetlosnu predstavu. Ukoliko izvedba bude uspješna, očekuje se korištenje ove tehnologije na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s