U svemiru otkriveno kvantno iskrivljenje

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Vakuumska birefringencija je neobičan kvantni fenomen do kojeg dolazi kada neutronska zvijezda biva okružena magnetskim poljem koje je toliko snažno i intenzivno da stvara prazan prostor u kojem se materija nasumično stvara i nestaje. Riječ je o pojavi koju je do sada bilo moguće uočiti jedino na atomskoj razini, no međunarodni je tim znanstvenika pomoću najvećeg optičkog teleskopa na svijetu VLT (Very Large Telescope) ovu neobičnost uočio i u svemiru, na većim dimenzijama.

Moguću pojavu polarizacije svjetla uzrokovane jakim magnetskim poljem po prvi puta su spomenuli fizičari Werner Heisenberg i Hans Heinrich Euler i to kao dijela teorije o kvantnoj elektrodinamici (QED) iznesene još 1930-ih, a koja u osnovi opisuje interakciju svjetlosti i materije. Naime, prema Einsteinu i Newtonu, vakuumi su prazni prostori kroz koje svjetlost prolazi nesputano ili u nepromijenjenom obliku, no prema QED-u, prostor je prepun virtualnih čestica koje neprestance nastaju i nestaju dok jaka magnetska polja (poput onih oko jedne neutronske zvijezde) mogu mijenjati takve prostore.

Ono što su znanstvenici uočili proučavanjem zvijezde RX J1856.5-375 jest linearna polarizacija koju, kako navode, može objasniti jedino teorija o kvantnoj elektrodinamici. Ukoliko se ona ne uključi u tumačenje podataka dobivenih s teleskopa, pojava postaje gotovo neobjašnjiva. Ipak, polarizaciju je donekle moguće objasniti postojanjem neočekivano guste plazme oko neutronske zvijezde zbog čega će se daljnja promatranja vršiti na drugim valnim duljinama jer je kvantni učinak snažniji pri onima koje su kraće dok je eventualni učinak plazme tada slabiji.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s