Cijeđeni kanabis – odličan način liječenja bez psihoaktivnog djelovanja

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Konzumacija iscijeđenog soka iz sirove biljke je odličan način za unos svih najboljih tvari iz biljnog materijala, stoga i kod liječenja kanabisom treba i te kako uzeti u obzir njegov sirovi sok.

Kanabis, između ostalog, sadrži tetrahidrokanabinol (THC) te kanabidiol (CBD), a oba spoja imaju ljekovito djelovanje. Kanabidioli (kanabinoidi u kanabisu) uravnotežuju djelovanje THC-a. Kao i kod svake druge biljke, naglašava se konzumacija cjelovite biljke (lišća i pupova) zbog svih ljekovitih spojeva. U svakoj biljci spojevi djeluju tako da jedni druge ‘usmjeravaju’, neki djeluju tako da ublažuju negativne učinke drugih, drugi potenciraju dobre i u tome je snaga svake biljke – međusobni učinci spojeva. Druga prednost sirovog soka kanabisa je ta što se grijanjem potencira samo THC, dok se drugi korisni spojevi gube, toplina ih uništava. Osim toga, THC se u sirovom kanabisu nalazi u vrlo niskim koncentracijama i zapravo se stvara tijekom faza sušenja ili dozrijevanja nakon sušenja. Umjesto toga, sirovi kanabis sadrži THC-A (ili 9-tetrahidrokanabinolnu kiselinu). Ovaj spoj, iako vrlo sličan THC-u, nije psihoaktivan, te se zbog toga može u organizam unijeti u većim količinama, kako je to detaljno objašnjeno u video materijalu.

U njemu je objašnjeno kako kanabidioli iz kanabisa pomažu premostiti jaz u neuroprijenosu u središnjem živčanom sustavu, pružajući dvosmjerni sustav komunikacije čime oponaša se prijenos neurona u ljudskom tijelu, za razliku od jednosmjernog prijenosa koji promovira upalu.

Dr. William Courtney, nekadašnji skeptik, a danas jedan od najvećih zagovornika sirovog soka od kanabisa liječio je Kristen Peskuski kojoj je reumatoidni artritis dijagnosticiran u dobi od 16 godina. Imala je i sistemski lupus, endometriozu, i niz drugih bolesti i stanja. Ovaj video obrazlaže kako joj je sirovi kanabis pomogao da se skine s čak 40 lijekova. Ona tvrdi da joj je sirovi kanabis spasio život, budući da je jednostavno bolovala od poremećaja endokanabinoidnog sustava. Naime, kod ljudi postoji ovaj sustav koji utječe na mnoge druge sustave, a djeluje na principu kanabinoidnih receptora i kanabinoida. U slučaju kada taj sustav ne djeluje pravilno, u pomoć pristižu kanabinoidi iz kanabisa koji savršeno pristaju na ljudske kanabinoidne receptore čime omogućuju pravilno funkcioniranje. Upravo su istraživanja o kanabisu dovela do otkrića endokanabinoidnog sustava.

Savjeti vezani uz cijeđenje kanabisa su sljedeći:
– uvijek koristiti organski uzgojen kanabis
– koristiti svježe uzgojen kanabis koji nije predugo stajao
– sok se koristi isključivo hladan, nezagrijan
– može se dodavati i drugo bilje, voće ili povrće, u sirovom stanju
– da bi se kanabis u potpunosti iskoristio poželjno je koristiti što kvalitetniji sokovnik

Brojna su istraživanja koja se bave upravo tom temom, i zapravo su još u povojima, tako da ćemo na konačne znanstvene nalaze o interakcijama i djelovanjima raznih receptora i proteina još morati pričekati, a do tada, liječenje je isključivo na našu vlastitu odgovornost. Mnogi se upravo toga i drže, bez velike podrške znanstvene zajednice, no usprkos tome imaju velikih uspjeha u liječenju, bez obzira na koji se oblik liječenja odlučili – uljem ili sirovim kanabisom, inhalacijom ili mazanjem i nitko još nije ostao bez rezultata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s