Vrijeme je za Saturn

Os Uma

U srijedu, 27. lipnja ove godine Saturn ulazi u opoziciju sa Suncem. Tada će se nalaziti u sazviježđu Sagittarisus i bit će na najmanjem mogućem rastojanju od Zemlje (naravno samo u ovom krugu planeta oko Sunca). Za one koji vole precizne podatke, to će se dogoditi u 17:03 UT, a rastojanje od nas do Saturna iznosit će 1.354 milijuna kilometara. Tog dana Mjesec će od Saturna biti udaljen tek tri stupnja, što će čitavoj slici dati posebnu draž.

Na početku ere teleskopa astronome je zbunjivala nepostojanost Saturnovih prstenova i njihov običaj da ponekad nestanu. Danas znamo da je to samo iluzija: ne gubi Saturn svoje prstenje, nego mijenja položaj, tj. nagib prema Zemlji pa je ponekad to prstenje okrenuto sasvim postrance prema nama, a kako su inače vrlo tanki, mi ih tada sa Zemlje jednostavno ne vidimo.

Izgled Saturna 27. lipnja ove godine. Prsteni su nagnuti ka nama i lijepo se vidi njihova osnovna struktura.

Sada nije takvo vrijeme i Saturn će svoje prstenje sakriti tek tamo negdje 2025. godine. Danas se oni jasno vide. Prema nama nagnuti su za 26 stupnja i sasvim lijepo se u njima vidi i Cassinijeva pukotina. Inače Saturn je plinovit gigant koji se okrene jednom u nešto više od deset sati. Najveći je planet Sunčevog sustava nakon Jupitera.

Obratite pažnju i na Saturnove satelite, oni su posebna priča. Ima ih 62 koliko ih je do sada otkriveno. Najveći je zagonetni Titan, promjera 5151 kilometara koji matični planet obiđe za oko 16 dana, a sa Zemlje se lako vidi teleskopom već od 5 cm. Njegova magnituda je +8,5. Potražite ga.

Da se pitaju, znanstvenici bi dali sve novce samo da odu tamo ili bar da pošalju nekog robota. Titan po svojoj prirodi uvelike liči na mladu Zemlju u vrijeme kada se na njoj rađao život. Istina, na Titan se već spustila jedna sonda (Huygens) 2004., ali ona je samo dodatno zagolicala maštu znanstvenika. Malo je to. Astrobiolozi ozbiljno razmišljaju o mogućnosti da tamo postoji nešto živo. Imajte to na umu kada ovih noći budete gledali Titana.

Saturn u opoziciji

U astronomiji opozicija označava položaj nekog tijela kad se ono nalazi suprotno od nekog drugog tijela. To je na primjer slučaj kad se Jupiter nalazi suprotno od Sunca – gledano sa Zemlje, pa je poredak ovaj: Sunce – Zemlja – Jupiter. Tada kažemo da je Jupiter u opoziciji sa Suncem.

Promatrano sa Zemlje, u opoziciju sa Suncem mogu doći samo vanjski planeti (i druga tijela), a to su ona koja se oko Sunca kreću izvan Zemljine orbite: Mars, Jupiter, Saturn itd. Opozicija sa Suncem je odlično razdoblje za promatranje nekog tijela jer je ono tada tijekom cijele noći na našem nebu i jer nam je tada i najbliže i jer je na najvišoj točci neba oko ponoći kad ga promatramo kroz tanje slojeve atmosfere (razumije se, kad je tek nad horizontom onda svijetlost sa datog tijela prolazi duži put kroz atmosferu).

Astronomija.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s