Pčelari protiv Bayera i Monsanta

Os Uma

Piše: Barbara Kovačević

Kanadski su pčelari 2014. podnijeli tužbu protiv Bayera tražeći 400 milijuna dolara odštete zbog razarajućih učinaka neonikotinoidnih pesticida koji su bili povezani s uništavanjem pčelinjih kolonija. Protiv iste su tvrtke sada tužbu podnijeli i francuski pčelari, njih više od 200, tvrdeći da se u određenim proizvodnim serijama meda javljaju tragovi glifosata, herbicida koji negativno utječe na zdravlje ljudi dok na okoliš djeluje razarajuće.

Neonikotinoidi, koji uključuju imidakloprid, klotianidin i tiametoksam, sistemski su pesticidi koji se na sjemenje primjenjuju prije same sadnje. Neurotoksične kemikalije tada obavijaju biljku čineći je otrovnom što znači da će ptica ili insekt koji se hrane nektarom ili peludom te biljke također biti otrovani. Studije su pokazale da pčele izložene neonikotinoidima imaju problema s orijentacijom, ne uspijevaju se vratiti u košnice i imaju manje kolonije.

Neonikotinoidi su tijekom posljednja dva desetljeća jedni od najpopularnijih vrsta pesticida, a pretpostavlja se da su upravo oni uzrokom velikog odumiranja pčela diljem svijeta, osobito kod tzv. poremećaja kolapsa kolonije što je fenomen kojeg obilježavaju pčele koje napuštaju košnice i umiru tijekom zime.

Pčele koje uspiju donekle održati svoju koloniju i nastaviti s proizvodnjom meda počinju stvarati proizvod koji više i nije toliko zdrav. Naime, u tužbi koju su francuski pčelari podnijeli protiv proizvođača pesticida i herbicida Bayera, odnosno Monsanta, stoji izvještaj o testiranju meda gdje se pokazalo da se u nekim serijama proizvoda nalazi glifosat, sastojak Roundupa za kojeg čak i SZO tvrdi da je kancerogen. Istraga je pokazala da dobavljač zaraženog meda živi u blizini usjeva uljane repice i suncokreta gdje se dotični herbicid i koristi.

Nažalost, pretpostavlja se da ovo nisu izolirani slučajevi jer su testiranja pokazala da je tragove glifosata moguće pronaći u uzorcima testirane mokraće iz svih 18 zemalja gdje su mjerenja provedena. Kada se uzmu u obzir svi prikupljeni uzorci, tragove glifosata je moguće pronaći u čak 44% uzoraka ljudskog urina dok se šteta koju nanose pesticidi, osobito neonikotinoidi, uspoređuje s  onom koju je do 70-ih godina nanio zloglasni DDT.

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s