Australija – kontinent koji mijenja svoje koordinate

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Zahvaljujući tektonskim pomacima, Australija je tijekom posljednjih 50 godina svoj položaj na mapi svijeta morala mijenjati četiri puta. U posljednje 22 godine pomakla se za 1.5 metar sjevernije što iznosi oko 6 cm godišnje.

Ako se usporedi kretanje tektonske ploče Sjeverne Amerike koja se pomiče za oko 2,5 cm godišnje, jasno je da je Australija kontinent koji se ovim planetom kreće poprilično brzo. Njezino približavanje ekvatoru stoga stvara određene probleme, a jedan od njih se odnosi na sustav orijentacije i određivanja točnih koordinata.

Dakle, ako na svojim pametnim telefonima i ostalim uređajima koristite Googleove karte i određivanje položaja pomoću GPS sustava, smještaj Australije neće biti točan jer su koordinate te zemlje posljednji puta ažurirane 1994. Također, stanovnici Australije se više ne mogu oslanjati na GPS tehnologiju iako ona trenutačno određuje lokaciju i smjer kretanja s pogrešnim izračunom od 5 do 10 metara.

Najnapredniji tehnološki uređaji danas mogu biti vrlo precizni i neku lokaciju odrediti do u centimetar, no većina pametnih telefona i srodnih uređaja u općoj uporabi ne koristi takvu razinu točnosti. Ipak, kad je riječ o samohodnim vozilima ili, primjerice, poljoprivrednicima koji prskaju usjeve, preciznost je itekako važna.

Sljedeća se prilagodba stoga očekuje krajem ove godine što znači da će u naredne tri godine koordinate GPS sustava biti neusklađene, dok kontinent ne dostigne unesene ažurirane podatke koji Australiju smještaju 1,5 metara sjevernije i ponešto rotiranu u smjeru kazaljke na satu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s