Pronađeno biće koje je pola pauk i pola škorpion

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Dva su različita tima istraživača u jugoistočnoj Aziji pronašla ukupno četiri primjerka do sad nepoznate vrste stare 100 milijuna godina. Riječ je o biću koje djeluje kao križanac pauka i škorpiona jer, osim što ima sva obilježja pauka, ono posjeduje i rep koji nalikuje na bič.

Arahnidi ili paučnjaci pripadaju beskralješnjacima s osam nogu što uključuje škorpione, krpelje i pauke. Ovi potonji nastali su pred oko 300 milijuna godina i poznati su po svojim modificiranim „nogama“ koje proizvode svilenkaste niti čije izbacivanje kontroliraju putem sićušnih pora. Svi primitivni pauci imaju glatka leđa, za razliku od segmentiranih abdomena škorpiona, za koje se vjeruje da su se od pradjedovskih arahnida odvojili prije više od 430 milijuna godina.

Pronađeni križanci, nazvani Chimerachne yingi (lat. za himera pauk), nisu posebni samo zato što posjeduju obilježja modernih pauka nego zato što imaju rep nalik biču koji je prekriven kratkom dlakom za kojeg se pretpostavlja da je služio kao svojevrsni senzor. Slično današnjoj crnoj udovici, i kod C. yingi se njegove predljive bradavice nalaze blizu stražnjeg kraja. No za razliku od današnjih pauka, C. yingi je imao dugačak rep kakve inače imaju škorpioni.

Unatoč zastrašujućem izgledu, C. yingi je bio dugačak samo 7,5 mm dok se veći dio te dužine odnosio na njegov rep.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s