Prednosti fermentirane cikle

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Obično se fermentiranu hranu preporuča uključiti u ishranu u što većoj mjeri zato što je puna probiotika ili dobrih bakterija. Brojne su studije pokazale da će idealna ravnoteža i raznolikost crijevnih bakterija tvoriti dobar temelj za tjelesno, duševno i emocionalno blagostanje dok će fermentirana cikla pružati i dodatne koristi.

Cikla i njezin sok se inače koriste u manjim količinama zbog visokog sadržaja šećera, no manje je poznato da je fermentirana cikla jedna od najkorisnijih namirnica koju možemo konzumirati, između ostalog, upravo zahvaljujući šećeru kojeg će, u procesu fermentacije, pojesti korisne bakterije te ostale nutritivne sastojke ostaviti netaknutima.

Što ciklu čini toliko korisnom?

Cikla je vrlo korisna za zdravlje probavnog sustava jer je puna vlakana. Uz to, istraživanja su pokazala da sirova cikla snižava krvni tlak, u prosjeku za pet do deset jedinica unutar par sati. Do ovog učinka dolazi zbog nitrata u cikli koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid. On potiče opuštanje i širenje krvnih žila  te tako poboljšava protok krvi i snižava krvni tlak. Nitrati se inače u medicini koriste za liječenje angine i kongestivnog zatajenja srca, a istraživanja pokazuju da čašica soka od cikle ima isti učinak kao i nitrati koji se izdaju na recept.

Ciklu zbog njezinih nitrata često koriste sportaši jer će ona povećati razinu energije u stanicama. U tu ju je svrhu tada najbolje konzumirati 2 do 3 sata prije fizičkog napora. Jedna je studija, provedena nad petero pacijenata s dijagnozom zatajenja srca koji su stoga doživjeli veliki gubitak mišićne snage, pokazala da će konzumacija soka od cikle uvelike pomoći pri oporavku.

Jedno važno upozorenje: Izbjegavajte korištenje sredstava za ispiranje usta ili žvakaće gume, jer to sprječava nastanak konverzije dušikovog oksida. To je stoga što se u slini nitrat, u dodiru s prijateljskim bakterijama, pretvara u nitrit koji se zatim pretvara u dušikov oksid na drugim mjestima u tijelu.

Sirova cikla pomaže u jačanju imunološkog sustava, zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, vlaknima, kaliju i manganu dok betalinski pigmenti i aminokiseline u cikli koje sadrže sumpor podupiru proces detoksikacije tijela. Cikla se tradicionalno i cijeni zbog svoje sposobnosti pročišćavanja krvi i jetre. Također, sadrži visoki udio folne kiseline zbog čega smanjuje rizik od moždanog udara, a to ju čini i dobrom hranom za trudnice.

Nitrati u cikli, putem promicanja dilatacije krvnih žila, povećavaju protok krvi u mozak, osobito u prednji režanj, područje povezano s boljim razmišljanjem, donošenjem odluka i radnom memorijom te poboljšavaju mentalne i kognitivne funkcije.

Betain u cikli pomaže u smanjenju upala te štiti od okolišnih uzroka stresa što pomaže pri održavanju zdravlja srca. Cikla je pokazala svoju korisnost i u liječenju karcinoma: istraživanja su pokazala da ekstrakt cikle smanjuje formiranje više organskih tumora kada se uzima u pitkoj vodi, a istražuje se i njezin utjecaj na liječenje raka gušterače, dojke i prostate.

U kojem obliku konzumirati ciklu?

S obzirom na prednosti fermentirane cikle u odnosu na sirovu, svakako se preporuča jesti je fermentiranu. Posljednjih je godina, osobito u Rusiji, Ukrajini i ostalim istočnoeuropskim zemljama, sve popularniji sok od fermentirane cikle tzv. kvas od cikle. Osim što ga se konzumira kao tonik, dodaje se juhama i umacima. Koristi se za poticanje imuniteta, čišćenje krvi, borbu protiv umora i liječenje bubrežnih kamenaca, kemijskih osjetljivosti, alergija i probavnih problema. Anekdotski izvještaji sugeriraju da smanjuje staračke pjege, jača kosu i sprječava pojavu sijedih.

U kvas se mogu dodati i začini

Koliko bi trebalo piti soka od fermentirane cikle?

Svakako treba imati na umu da sadrži jaka antioksidacijska svojstva zbog čega bi trebalo započeti s manjom količinom. U protivnom, moglo bi doći do prevelikog zasićenja otpuštenim toksinima što bi rezultiralo nadimanjem, zatvorom i simptomima nalik prehladi ili gripi. Općenita preporuka bi bila: započnite s oko 30 ml dnevno te postepeno povećavajte do 2 dcl. Ukoliko smatrate ili znate da ste puni toksina, možda biste trebali započeti s jednom čajnom žličicom na dan.

Jednostavan recept za izradu kvasa:

Sastojci:

  • 2 velike organske cikle, nasjeckane na kockice veličine oko jednog cm (nemojte ih ribati jer će se osloboditi previše šećera). Ako je cikla organskog porijekla, nije ju potrebno guliti jer se na kori nalaze bakterije koje potiču fermentaciju.
  • 3 čajne žlice soka od kiselog kupusa ili ukiseljenih krastavaca
  • Filtrirana, izvorska ili destilirana voda, svježe iscijeđen sok od cikle ili kombinacija soka od cikle i vode u kojoj nema klora ili drugih kemikalija jer će one, umjesto fermentacije, pokrenuti proces raspadanja.
  • Po želji: ½ čajne žlice prirodne nerafinirane soli (morska ili himalajska) što će spriječiti nastanak loših bakterija. Previše soli će napitak učiniti nepitkim.

Staklenku s velikim otvorom do 1/3 napuniti ciklom, dodati sok kiselog kupusa ili krastavaca, sol i vodu ili sok od cikle. Ostaviti oko 2 cm prostora, zatvoriti staklenku te dobro protresti da bi se raspodijelila sol. Držati na sobnoj temperaturi tri do pet dana (u zimskim mjesecima i do sedam dana). Posudu treba držati dobro zatvorenom, no svakodnevno je potrebno otpuštati pritisak.

Ukoliko se razvije plijesan, potrebno ga je samo ukloniti žlicom. Kvas kušajte svakodnevno i kada dobije ugodan okus, stavite ga u hladnjak kako bi se zaustavio proces fermentacije. Spreman je kad se na površini počnu pojavljivati mjehurići. Ako želite, možete procijediti ciklu i odvojiti tekućinu. Istraživanja su pokazala da će tako pohranjen kvas od cikle svoja antioksidativna svojstva zadržati i do 30 dana.

Preostala cikla može se koristiti za jelo ili izradu novog kvasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s