Samovozna vozila – što sad?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Tijekom posljednjih pet godina, autonomna je vožnja prešla put od „možda je moguće“ do „definitivno je moguće“ zbog čega svaki veći proizvođač automobila gorljivo radi na uvođenju takve tehnologije prije no što iščezne pojam vožnje i osobnog posjedovanja vozila.  

Ovom se pitanju do sada najviše posvetila tvrtka Waymo, nastala iz Googleovog projekta samovoznih vozila, iako su tvrtke kao Uber i Lyft (koje teže ka otpuštanju ljudskih vozača zbog ostvarenja većeg profita) svoju pozornost također usmjerile u tom pravcu, a tehnološki divovi poput Applea, Intela i IBM-a također žele ugrabiti dio kolača. Osnivaju se mnogi start-upovi posvećeni razvoju laserskih senzora, komprimiranju podataka o mapiranju ili izgradnji servisnih centara.

Zahvaljujući tome, samovozna se vozila nalaze gotovo svugdje: na cestama Kalifornije, Michigana, Pariza, Londona, Singapura… Procjenjuje se da će globalnoj ekonomiji pridodati 7 trilijuna dolara te u nekoliko desetljeća spasiti na tisuće života. No, istodobno će uništiti automobilsku industriju i s njom povezane benzinske postaje, pogonske strojeve, taksiste i kamione. Neki će uspjeti. Većina će imati koristi. Mnogi će zaostati.

Trenutačno se najviše radi na razvoju softvera te njegovom što preciznijem očitavanju podataka dobivenih od senzora zbog čega je, primjerice, Ford uložio milijardu dolara u razvoj umjetne inteligencije Argo AI, a General Motors kupio start-up tvrtku Cruise. Na primjer, softver mora prepoznati ne samo je li riječ o osobi nego i vozi li ta osoba bicikl, kako će vjerojatno reagirati i kako odgovoriti na njezino ponašanje.

Promjena vozne trake pri vožnji za čovjeka je jednostavna radnja dok će samovozno vozilo pritom morati koristiti programiranje, umjetnu inteligenciju te ugrađene senzore poput lasera, kamera i radara. Da bi promijenilo traku, samovozno će vozilo, prema tvrdnjama tvrtki Uber, nuTonomy, Waymo i drive.ai:

  1. Očitati svjetla – To su znakovi koji vozilu daju informacije o namjerama i kretanjima drugih vozila u prometu.
  2. Opaziti razmak – Radarom se procjenjuje je li vozilo koje je bliže rubu ceste ondje u vožnji, ako se priključuje prometu ili je parkirano pa ga je potrebno zaobići.
  3. Poznavati cestu – Za vožnju gradom, važno je poznavati i njegove specifičnosti. Na primjer, ako samovozno vozilo naiđe na dostavno vozilo te nije sigurno treba li ga obići ili pričekati (jer se ono zaustavilo samo privremeno), program će odlučiti pričekati.
  4. Dijeliti ulicu – Waymo vozila zaobilaze bicikliste u širokom luku dok obrćući laser naziva lidar mjeri udaljenost između vozila i ostalih objekata.

Ipak, Uber se posljednjih mjeseci povukao iz ovog natjecanja u razvoju, nakon što je samovozno vozilo Uber Volvo XC90 u ožujku 2018. u Arizoni udarilo i ubilo ženu. Ovaj je incident utjecao i na ostale tvrtke i opći razvoj takvih vozila.

U međuvremenu, nešto manje sposobna inačica ove tehnologije nalazi se na tržištu. Za sada su to Cadillac Super Cruise, Nissan ProPilot Assist i Tesla Autopilot koji zadržavaju automobil u svojoj traci i sigurnoj udaljenosti od ostalih automobila, omogućujući ljudima za volanom da odmore od upravljanja, pod uvjetom da obraćaju pažnju na zbivanja na cesti i budu spremni preuzeti kontrolu ako je potrebno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s