Zašto su Egipćani mumificirali i životinje?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Mumificiranje nije bio proces rezerviran samo za ljude drevnog Egipta. Dapače, otkriveno je nekoliko milijuna više životinjskih mumija nego ljudskih što pokazuje da je mumificiranje životinja činilo velik dio egipatske kulture.

Procjenjuje se da su se životinjske mumije opsežno počele izrađivati negdje oko 1500. g.pr.n.e. Pritom je poznato da su stari Egipćani štovali mačke koje su najčešće bivale mumificirane, no očuvane su i brojne druge životinje poput gazela, pasa, krava, lavova, bikova, pa čak i vodenkonja. Primjerice, za krokodile se vjerovalo da su povezani s bogom Sobekom (bog krokodil), a ovnovi s bogom Khnumom (kojeg se često prikazivalo kao čovjeka s glavom ovna na kojoj se vidi bijela kruna).

Životinjske se mumije uglavnom svrstavaju u četiri glavne vrste: mumije kućnih ljubimaca, mumije posvećenih životinja, životinje mumificirane kao prinos bogu koji je bio povezan s tom životinjom i mumije koje su bile dio obreda ukopa te su bile postavljene u ili blizu groba pokojne osobe.

Vjeruje se da su razlozi mumificiranja životinja uglavnom bili neki od sljedećih: štovalo ih se kao manifestaciju bogova, korištene su kao darovi bogovima, pratili su vlasnika u zagrobni život ili je životinja trebala poslužiti kao hrana u životu nakon smrti.

Treba imati na umu da je mumificiranje bio skup proces koji se smatrao mješavinom umjetnosti i znanosti, a prakticirala ga je posebna skupina svećenika koja je mogla recitirati molitve i provoditi potrebne obrede. Budući da je postojala velika potražnja za životinjskim mumijama, nastala je čitava industrija koja ih je počela nuditi na prodaju ili kao zamjenu na posebnim svetim mjestima. Znanstvenici procjenjuju da je u razdoblju između 380. g.pr.n.e. i 400. godine napravljeno oko 70 milijuna životinjskih mumija! Na samo je jednome mjestu pronađeno oko 8 milijuna pasa, a otkriveno je i oko 30 katakombi od dna do vrha ispunjenih milijunima mumija.

Ipak, oko trećina pronađenih mumija životinja bile su samo prazne ljušture u kojima se nisu nalazili ostaci stvarne životinje nego samo štapovi ili perje. Postoje pretpostavke o razlogu izrade „praznih“ mumija. Jedna od njih je, naravno, da su mnogi kupci mumija bili prevareni, no s obzirom da je potražnja bila velika te možda i premašivala ponudu, pretpostavlja se da su svećenici prodavali punjene životinje takve vrste kao adekvatnu zamjenu za posvećenu životinju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s