Stres i moć vašeg uma

Os Uma

Mnogim ljudima neugodno je priznati da su pod stresom jer bi se mogli doimati slabima ili nesposobnima. Zamislite kako bi bilo da možete promijeniti svoje misli i osjećaje tako da ne budete pod tolikim stresom i da budete spremni na sve što se može dogoditi jer znate da će krajnji ishod biti dobar. Svi ponekad osjećamo da smo pod stresom, to je dio života. Način na koji se nosimo s time ono je što nas razlikuje.

Sve je u vašem umu

Onaj dublji dio uma mjesto je na kojem se nalaze emocionalne reakcije, uključujući kako se nosite sa stresom. Kada ste pod stresom, vaš um pronalazi vašu posljednju reakciju. Ako je ta reakcija bila panika ili strah, ili možda želja za prekomjernom konzumacijom hrane, pića ili možda ljutnja, um će pretpostaviti da je to odgovarajuća reakcija – čak i ako ta reakcija nije od pomoći. Vaš um nastavit će reagirati na ove negativne načine sve dok mu ne ponudite nove strategije koje će na vas utjecati pozitivno.

Kada ste pod stresom, nesvjesni dio vašeg uma upravlja vašim tjelesnim funkcijama i proizvodi određene stresne kemikalije od kojih se osjećate kao da gubite kontrolu. Kada ste smireni, tijelo proizvodi endorfine koji bude dobre osjećaje. Jedna od najvažnijih stvari koje biste trebali zapamtiti o reakcijama na ono što život nosi jest da nije moguće istovremeno stvarati stresne kemikalije i smirujuće endorfine. Morate odabrati.

Ono što je zadivljujuće u povezanosti uma i tijela jest da uz malo vježbe možete naučiti producirati  smirujuće misli i osjećaje, bez obzira na to što se nađe na vašem životnom putu. Optimističan i smiren um lako rješava probleme i omogućuje vam zdraviji pogled na život.

Promijenite način razmišljanja! Potrebna je samo vježba

Negativno razmišljanje naučeno je ponašanje. To se zove Unutarnji kritičar. To je onaj dosadni glasić zbog kojeg ste ponekad pod stresom i izvan kontrole u određenim situacijama. Govori vam stvari kao “Beznadan si slučaj.” “Ne možeš se nositi s time jednako dobro kao drugi” ili “Svi su mršaviji, sretniji i zdraviji od tebe.” Ako povjerujete tom glasiću, on će potkopati vaše emocionalno zdravlje i dobrobit. On vas sputava u pozitivnom sudjelovanju u vašem životu.

Unutarnji kritičar je glas propasti i tame i predvidjet će sve moguće negativne scenarije, a ako vjerujete da je ono što govori istina, očekivat ćete stresne ishode situacija. To vodi do još više negativnog razmišljanja, a često i do prepuštanja sudbini ili prestanku pokušavanja, jer si govorite “Zašto da se uopće trudim”!

Unutarnji kritičar katalizator je tjeskobe i depresije. Ako mu dopustite da radi što želi, uvjerit će vas da je teško ostvariti svoje snove i nadanja. Takvo razmišljanje sa sobom povlači i preispitivanje samoga sebe i vlastitog života, a kada se to dogodi, samopouzdanje pada, a razina stresa se povećava!

Dobra vijest je da Unutarnji kritičar ne govori istinu i da nikada neće moći proricati vašu budućnost, jer nema mogućnost biti vaš osobni vidovnjak! Hrani se isključivo negativnom energijom koja vas tjera da sumnjate u sebe.

Odlična vijest je da postoji snažni pozitivni dio koji je protuteža Unutarnjem kritičaru. Taj se dio zove Samopouzdani dio. On ima nevjerojatne resurse za proizvodnju pozitivnih razgovora u vašoj glavi koji vam služe kao potpora, izvor ljubaznosti i kreativnosti. Ovaj dio ispunjen je energijom, vedrinom i intuicijom.

Samopouzdani dio zna kako stvoriti umirujuće endorfine, tako da će vaše tijelo, čim u sebi započnete pozitivan dijalog, makar trajao samo pet minuta dnevno, reagirati umirujućim osjećajima. Vaše tijelo bit će opuštenije, a vaš um postajat će povjerljiviji na putu kroz život, zanemarujući prošlost i ono što vam se trenutno događa u životu.

Samopouzdani dio unutarnji je glas koji ima pravo biti najglasniji bez obzira na ono što je bilo u prošlosti. Zapamtite – prošlost ne možete promijeniti, ali možete se pripremiti za zabavnu i uzbudljivu budućnost. Samopouzdani dio unutarnja je energija koja vas uz vježbu može voditi čak i u najtežim trenucima. Postanite intuitivno uvjereniji kako biste donosili bolje odluke o tome što je za vas dobro, a što nije. Što ste više u ovom smirenom, samouvjerenom stanju, to više vaš um i vaše tijelo uče da je sigurno biti vi sada i ubuduće.

Najbolji savjet

Unutarnji kritičar uzrokuje stres koji potom šalje tijelo u stanje panike. Kada se to dogodi, ljudi plitko dišu zbog čega je teško smiriti se.

Jednostavan način za smirivanje kada ste pod stresom ili imate napadaj Unutarnjeg kritičara jest da duboko udahnete i zadržite dah pet sekundi, nakon čega izdahnete i čekate pet sekundi. Ponovite ovo tri puta. Istovremeno, tiho si govorite pri svakom udahu pozitivne stvari kao na primjer “Siguran sam” ili “Smiren sam i samouvjeren.”

Ova tehnika smanjuje broj otkucaja srca i smiruje vas. Nesvjesni dio vašeg uma na taj način uči da je duboko disanje odgovor na stresne situacije, a panika nije. Prakticiranjem ove tehnike dajete si mjesta i vremena za rješavanje stresa u stresnim situacijama. Čim više koristite ovu tehniku disanja, prije će postati vaša prirodna reakcija na stres.

Još jedan odličan savjet je svakodnevna hipnoza – djeluje isto kao i meditacija i jednako je moćna. To je ono prekrasno vrijeme dok su vam oči zatvorene i mislite pozitivne misli bez obzira na to koliko ludima se doimale. Potrebno je samo pet minuta dnevno za vidljivu razliku. Što više vježbate razmišljanje o pozitivnim ishodima, to više vaš um vjeruje da su istiniti. To je Univerzalni zakon. Zamišljajući ponovno i ponovno kako vam se događaju divne stvari, natjerat ćete svoj um da u njih povjeruje, a on će prirodno reagirati u skladu s tim iskustvima.

Oni koji redovito uzimaju pauzu od užurbanog života kako bi iskusili hipnozu, naučit će kako se svakodnevno osloboditi stresa zamišljajući pozitivne ishode ponovno i ponovno. Dalaj Lama je rekao: “Da svako dijete sa sedam godina počne svakodnevno meditirati, svijet bi bio mnogo ljepše mjesto.” Nije li to istina!

 

Izvor: Transformativa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s