Cigle od ljudskog izmeta

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

U raznim se zemljama kanalizacijski sadržaj različito tretira i sanira, no nakon što se kanalizacija isprazni od tekućina i osuši, ostaje otpad i problem: što s time? Dio će završiti kao gnojivo, ali dio će biti transportiran na deponij gdje će godinama truliti. U skladu sa brojnim nastojanjima reciklaže različitog otpada, znanstvenici s australskog  RMIT sveučilišta osmislili su koristan način saniranja kanalizacijskog otpada kojim on postaje dio smjese za izradu cigli!

Cigle se obično izrađuju od mješavine gline ili betonskih materijala, a procjenjuje se da je za izradu oko 1,5 trilijuna opeka potrebno oko 3,13 milijardi kubičnih metara zemljanog tla. To je ekvivalent 1.000 nogometnih igrališta, iskopanih do dubine od 440 metara što je dublje od visine zgrade Empire State. Korištenjem kanalizacijskog krutog otpada pri izradi cigli (25% ukupne mješavine) smanjila bi se količina otpada, koji bi bio korisno upotrijebljen, a ujedno očuvala priroda zbog manjeg iskorištavanja resursa.

Cigle izrađene s udjelom kanalizacijskog otpada su se pokazale kao više porozne i kao bolji izolatori od standardnih, a uspješno su prošle i testove izdržljivosti. Također, za njihovu izradu potrebno je i manje energije što predstavlja još jednu prednost u odnosu na današnje cigle.

„Postupak je praktičan i održiv prijedlog za recikliranje svih ostataka biokrutina širom svijeta’, kažu istraživači sa Sveučilišta RMIT u članku objavljenom u časopisu Buildings.

Naravno, ovu ideju je potrebno dodatno razraditi i proučiti je li svugdje primjenjiva jer otpad na različitim mjestima ima i različiti kemijski sastav i značajke.

Ipak ovakve cigle nisu prve izrađene od ljudskih izlučevina: pred tri mjeseca, istraživači s jednog južnoafričkog sveučilišta stvorili su cigle od ljudskog urina korištenjem tehnike koja donekle nalikuje onoj koja nastaje pri formaciji koraljnih grebena. Za stvaranje jedne cigle bilo je potrebno od šest do osam dana. Ova se tehnika smatra održivom biološkom alternativom za današnje opeke jer se cigle od urina stvaraju na sobnoj temperaturi dok se obična opeka mora peći na temperaturi od 1400 ⁰C.

Obje se skupine znanstvenika nadaju da će se njihov izum u narednom desetljeću pronaći u široj uporabi dok su nam za sada dostupne opeke izrađene od sintetičke mokraće i, naravno, od konoplje, o čemu više u tekstu Superiornost građevnog materijala od konoplje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s