Virusom ospica protiv stanica raka

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Znanstvenicima je već neko vrijeme poznata činjenica da će kod nekih osoba koje obole od ospica doći do spontanog smanjenja veličine tumora, no klinička su istraživanja Klinike Mayo pokazala da učinak tog virusa na stanice raka može biti i puno veći.

U pokusu iz 2014., smrtno bolesnoj pacijentici koja je do tada prošla sve dostupne oblike kemoterapije te koja je dva puta bila podvrgnuta transplantaciji matičnih stanica, ubrizgana je koncentrirana doza virusa ospica, posebno osmišljena i oslabljena u laboratoriju. Žena je bolovala od uznapredovanog slučaja multiplog mijeloma, smrtonosnog raka krvi koji se širio po cijelom tijelu i koštanoj srži, a primila je dozu dovoljno jaku za cijepljenje 10 milijuna ljudi.

Nakon 5 minuta, javila se strašna glavobolja popraćena groznicom i povraćanjem. U narednih 36 sati, nestao je tumor veličine loptice za golf koji je pacijentici rastao na čelu. Nakon dva tjedna, u njezinom se tijelu više nije nalazila niti jedna stanica raka!

Istraživači ne znaju hoće li ova viroterapija biti od pomoći i drugim pacijentima te može li se primijeniti na druge vrste raka. Virus ospica bio je od koristi pacijentima s multiplim mijelomom jer su već imunološki manjkavi, odnosno njihova tijela se ne mogu boriti protiv virusa prije nego što on dobije priliku napasti stanice raka.

Liječnici objašnjavaju da virus ospica tjera stanice raka da se spoje i zatim eksplodiraju, a postoje i dokazi da virus potiče rad imunološkog sustava koji počinje prepoznavati stanice raka koje se iznova javljaju te ih „izbriše“.

Liječenje raka virusima nije novost. Znanstvenici s Klinike Mayo kažu da se “viroterapija” uspješno primjenjuje na tisućama pacijenata oboljelih od raka, ali ovo je bio prvi slučaj da je karcinom raširen po cijelom tijelu otišao u remisiju.

Ostala klinička ispitivanja pokazala su slične rezultate s karcinomom jajnika, rakom dojke i ne-Hodgkinovim limfomom, prema istraživačkom radu iz 2016. pod nazivom “Ospicama do spasa“. Trenutačna ispitivanja razmatraju učinak ospica na multiformni glioblastom, mezoteliom i rak pločastih stanica.

Cilj ovakvih istraživanja je razviti učinkovito cjepivo protiv raka dok su u pripremi nove doze sličnih cjepiva u svrhu daljnjih kliničkih istraživanja.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s